Hlavní obsah

Liberec chce v extralize konečně naplnit finálový sen

LIBEREC

Hokejisté Liberce sice vstupují teprve do šesté extraligové sezóny, ale za dobu svého působení v nejvyšší soutěži se již stačili zařadit k nejlepším týmům. V novém ročníku chtějí konečně překročit dosud nezdolanou semifinálovou překážku, aby se mohli ve finále poprat o splnění snu v podobě mistrovského titulu.

Článek

Bílí Tygři mají i proto cíl pro sezónu nastavený o něco výše než většina extraligových týmů. "Pro většinu mužstev je to postup do play off, ale i tím, že jsme tam poslední roky stabilně, tak pro nás to je takový základní cíl. Snem a zároveň i cílem je finále," řekl dnes ČTK generální manažer Ctibor Jech.

Liberec čeká šestá sezona v extralize. "Z toho čtyřikrát jsme hráli play off a třikrát došli do semifinále. Věřím tedy, že i tyto skutečnosti nám pomohou dojít ještě o krok dále," dodal Jech.

V průběhu léta převažovaly u Bílých Tygrů odchody nad příchody. Z hlavních opor odešli brankář Marek Pinc, zadák Angel Krstev a citelnou ztrátou v ofenzivě je přesun Leoše Čermáka do ruské Ufy. Na hostování by měli působit útočník a bývalý kapitán týmu Stanislav Procházka i obránci Václav Kočí a Jan Holub.

Klub naopak získal nastálo jen čtyři posily, ale o to zvučnějších jmen. Právě z Ufy se po skončení hostování vrátil gólman Milan Hnilička, z NHL posílil obranu ostřílený bek Jaroslav Modrý a společně s ním přišli ještě další obránci Tomáš Harant, který působil ve Švédsku, a Richard Jareš. "Udělali jsme pár změn, kádr máme dostatečně široký, ale zatím se nepodařilo doplnění útočníky. Tam máme ještě trošku dluh s ohledem na odchody, které proběhly," připustil Jech.

Na obzoru byl i příchod dalšího hráče s bohatými zkušenostmi z NHL - útočníka Petra Nedvěda. S vedením Liberce je dohodnutý, že pokud neuspěje v prvním týmu New Yorku Rangers, bude hájit barvy Bílých Tygrů. "S týmem se dá hodně pracovat, ať už po trenérské stránce, protože máme vcelku mladý tým, nebo po té manažerské třeba v rámci výměn. Když pro nás budou přínosné, tak se jim rozhodně nebráníme. Potřebujeme ještě hráče, jako byl loni třeba Leoš Čermák, který měl spoustu gólů i asistencí," řekl Jech.

Předpokládanou brankářskou jedničkou bude Hnilička. "Milanovi opravdu hodně věřím, že i přes tu kritiku po mistrovství světa dokáže svou kvalitu. Stojím za ním a věřím mu, takže s ním počítám jako s jasnou jedničkou," přiblížil hlavní kouč Dušan Gregor.

Uznávaný slovenský trenér je spokojený se složením zadních řad. "Obranu jsme posílili, a dokonce natolik, že jsem musel udělat ono nepopulární rozhodnutí a zúžit kádr o reprezentačního beka Angela Krsteva, s nímž se mi skvěle pracovalo," připomněl Gregor.

Podobnou konkurenci by však uvítal také v útoku a netajil, že ho poněkud zklamali mladí hráči. "Měla by to pro ně být výzva. Často si stěžují, že nedostávají prostor, ale u nás se té šance nikdo nechopil a zatím mě nepřesvědčil, že do mužstva patří."

Z 15 přípravných zápasů dokázal tým zvítězit pouze pětkrát. "Z pohledu výsledků spokojený určitě nejsem, ale také se bráním nějaké panice, přestože ponaučení z toho nějaké je. Mužstvo pracovalo, hra nebyla tak špatná, ale hlavně jsme se hodně nadřeli na gól. Věřím však, že ta síla v tom týmu bude," uvedl Gregor.

Také on by chtěl, aby Bílí Tygři hráli neustále před plným hledištěm a zajistili si dobrou výchozí pozici do vyřazovacích bojů. "Ambice Liberce jsou dobře známé, ale žádná velkohubá prohlášení v plánu nemáme. Dobře si uvědomujeme i sílu ostatních mužstev," podotkl Gregor. Diváky by chtěl do ochozů přilákat kvalitní hrou. "Chceme hrát pěkný hokej a dosáhnout pozic, z nichž by se nám dobře útočilo na naše vysněné mety," dodal Gregor.

Rozpočet Severočechů bude znovu patřit k nejvyšším v soutěži. "Není žádným tajemstvím, že už poslední dvě sezony jsme pracovali s rozpočtem přes 100 milionů. V této sezóně to bude mezi 120 a 130 miliony korun, v závislosti na dalších případných pohybech hráčů a jiných věcech," řekl Jech.

Velké úsilí chtějí Liberečtí znovu vložit do práce s fanoušky, stejně jako poslední roky na několika frontách. "To je ostatně náš druhý hlavní cíl - co nejvíce zaplněná hala. Máme krásnou halu, která je krásnější tím víc, čím je tam víc lidí. Opět chystáme překvapení na play-off, ale i spoustu akcí v průběhu sezóny, kdy máme připravené různé sportovní a charitativní programy," uvedl Jech.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.