Hlavní obsah

Nejdřív bída a teď třída. Pardubice v přesilovkách rozhodly derby, oslavu nepřežilo plexisklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku sezony to byla velká (a asi jediná) slabina hry pardubických hokejistů, v poslední době už ale Dynamo exceluje i v početních výhodách. Třemi přesilovkovými góly rozhodlo o vítězství 5:2 ve východočeském derby nad Hradcem. Hned dvakrát se trefil Martin Kaut. „Dlouho jsme se v přesilovkách trápili, ale jsem rád, že teď v nich rozhodujeme zápasy,“ liboval si 24letý útočník.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. Mountfield HK 5:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Právě i Kautův návrat po zranění Pardubicím pomohl. Vždyť Dynamo bylo v úvodu ročníku společně s Olomoucí vůbec nejhorším týmem v početních výhodách. Proměnilo až šestnáctou. „Bylo to hodně špatný, na začátku nějakých pět procent. Vyměnili jsme pár hráčů a pomalinku si to sedá. Přesilovkami jsme rozhodli,“ pochvaloval si i asistent trenéra Aleš Krátoška.

Velká změna na systému pardubické speciální formace patrná není. Lídr tabulky šel od základů a rázem je s 24,68 procenty využití přesilovek druhý v extralize jen za Mladou Boleslaví. „Víc se tlačíme do brány a víc střílíme. Kdo nevystřelí, nedá gól. Snažili jsme se hru zjednodušit,“ líčil Kaut.

Zejména jeho parádní trefy byly pro domácí velmi důležité. Nejprve navýšil na 2:1, když si odstoupil netradičně na pravý kruh a vypálil do horního růžku. A o dvacet minut později přidal i třetí a nakonec rozhodující gól Dynama, tentokrát z mezikruží po pěkném pasu Sedláka. „Kluci mi to skvěle nachystali. Snažil jsem se hlavně trefit bránu,“ usmál se.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Hradec Králové 3:1 (46. M. Kaut)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Právě Lukáš Sedlák se vrátil do zápasového kolotoče po týdenní absenci. Gólově sice vyšel naprázdno, ale vybojoval hned tři ze sedmi hradeckých přestupků. „Hodně po něm šli. Klobouk dolů, co všechno snáší. Sedlo je správný kapitán. Hodně nám chyběl. Jsme rádi, že je zpátky,“ chválil Kaut spoluhráče a ocenil i výkon brankáře Romana Willa. „Hlavně v poslední třetině nás podržel,“ mínil.

Společně s vyprodanou arénou si tak mohl vychutnávat skandovaný potlesk vestoje i závěrečnou děkovačku. Ta přinesla i úsměvný moment. Will společně s dvojkou Milanem Kloučkem se rozjeli na mantinel proti domácímu kotli a vyskočili na něj takovou silou, že plexisklo náraz nevydrželo a vylomilo se.

Důvod k radosti Pardubice mají, zvládly totiž i druhé východočeské derby v sezoně a po dvou porážkách zabraly. „Jsou to sladší tři body než obvykle. Na derby jsme trochu víc namotivovanější. Hodně sledovaný zápas, všichni jdeme na 120 procent. Ale to i Hradec. Je to dobrý hokej,“ mínil Kaut, který se trefil i v prvním utkání na ledě Mountfieldu.

Pardubický odchovanec po nevýrazném úvodu sezony ukazuje svůj potenciál. A každou trefou si zvedá sebevědomí. „Hlavní jsou samozřejmě body týmu, ale góly mi pomáhají. Začátek ode mě nebyl ideální. Měl jsem nějaké problémy, ty teď odezněly a cítím se zápas od zápasu lépe,“ doplnil.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Hradec Králové 4:2 (54. Šťastný)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Reklama