Hlavní obsah

Percyho klukovina nastartovala Spartu, její obr vnesl do hlav Jihočechů strach

Přesně po dvou týdnech přijeli na Spartu, domů se ale hokejisté Českých Budějovic znovu vraceli bez bodu. Tentokrát Motor při konečné porážce 0:5 doplatil na klukovinu obránce Perycho, kterou domácí potrestali úvodním gólem zápasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty (zleva) David Kaše, Michal Kempný, Michal Řepík, Gustaf Thorell a Vladimír Sobotka oslavují gól během utkání 21. kola proti Českým Budějovicím.

Článek

Ještě v minulé sezoně by 29letému Kanaďanovi snaha o úmyslné zašlápnutí puku u mantinelu prošla, jenže před aktuálním ročníkem došlo k úpravě pravidel. A přestože rozhodčí defenzivní oporu Motoru hlasitě nabádal, ať se za vlastní brankou nepokouší o zdržování hry, Percy ho neuposlechl. A tak ontarijský rodák, jenž po prosincovém návratu po zlomenině zápěstí utrpěné hned v prvním kole nasbíral 11 bodů v 10 zápasech, vyfasoval menší trest.

„Spartu jsme potrápili jen první třetinu. V té druhé jsme udělali velké chyby, a jakmile se Sparta dostala do vedení, v pohodě to dohrála," věděl kouč Jihočechů David Čermák.

Sparta totiž nabídnutou přesilovku využila, kapitán Řepík ve 23. minutě otevřel skóre a do té doby sympaticky hrající Jihočeši se zcela sesypali. Pražané pak ještě ve druhé třetině přidali za necelých pět minut další tři góly, když dva z nich si do vlastní branky nešťastně srazili nejprve gólman Hrachovina a pak i bek Bindulis přihrávku Safina.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťan David Vitouch se snaží vyzrát na brankáře Českých Budějovic Dominika Hrachovinu.

„Každý gól platí a je mi úplně jedno, že si ze mě někteří kluci dělali srandu," smál se Safin, jenž přidal i dvě asistence a zažil tak bodově nejpovedenější utkání v extralize.

Zatímco Hrachovinu od třetí části nahradil Strmeň, na opačné straně se druhým čistým kontem v sezoně blýskl brankář Kořenář, jemuž při absenci zraněného kolegy Kováře stačilo k nule 14 úspěšných zákroků (pouhý jeden ve druhé třetině).

Svěřenci trenéra Hořavy, jenž se po nemoci a jednozápasové pauze vrátil na střídačku, porazili Motor i potřetí v sezoně. Celkem z posledních 17 extraligových duelů prohráli jen dva a od třetího Třince je dělí pouhé dva body.

„Jsme moc spokojeni s výsledkem, prvních dvacet minut jsme ale vůbec nehráli to, co jsme chtěli. Pak za to kluci vzali. Najednou měli dobrý pohyb, v naší hře byla rychlost a všechno jsme cpali na branku," těšilo asistenta trenéra Pražanů Hanse Wallsona.

Nechtěl však prozradit, co se o první přestávce dělo v kabině, že do prostřední třetiny vstoupila zcela odlišná Sparta. „Co se stane v šatně, v ní i zůstane," usmál se Wallson.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Olavi Vauhkonen ze Sparty a Stuart Percy z Českých Budějovic.

Vítěznou premiéru zažil urostlý útočník Olavi Vauhkonen. 110 kilogramů vážící a téměř dvoumetrový Fin, jehož Sparta získala teprve v úterý, odehrál ve čtvrté formaci osm a půl minuty a zaznamenal tři střely na bránu.

„Svojí váhou a parametry vnesl strach do hlav soupeřů," chválil Vauhkonena, jehož zná už ze společného angažmá v Tappara Tampere, obránce Sparty Michal Moravčík.

Reklama