Hlavní obsah

Verva a výhra na cizím ledě? Už jsem zapomněl, jak zní náš venkovní pokřik, směje se Abdul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohromně důležité vítězství pro hokejisty Litvínova. Ti uspěli na cizím ledě poprvé od 22. ledna, naplno bodovali naposled ještě o kolo dříve. „Pořádně už jsem ani nevěděl, jak zní nás venkovní vítězný pokřik. Tak jsem rád, že jsem si ho připomněl. Fakt cenné tři body,“ usmíval se útočník Jindřich Abdul po výhře 2:1 v Mladé Boleslavi.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva Jindřich Abdul z Litvínova a Ondřej Roman z Mladé Boleslavi.

Článek

Osmkrát za sebou nedokázala Verva zvítězit za tři body, nasbírala alespoň sedm bodů, přesto se nad ní začalo smrákat. Hrozilo, že stejně jako před rokem zůstane bez play-off. O co hůř, zezadu už se dotahoval i strašák v podobě baráže. „A v hokejovém rejstříku nikdo nechce mít zapsanou baráž," přitakával Abdul.

Severočeši zabrali v pravý čas. V souboji o pomyslných šest bodů zdolali přímého konkurenta. Na Bruslařský klub se bodově dotáhli, a dokonce ho o skóre na 11. místě přeskočili. „Tahle výhra nás snad nakopne," doufá 27letý křídelník první formace.

Právě Abdul klíčové utkání rozsekl. Na gól z 12. minuty už totiž nedokázali domácí zareagovat. A o to je pro ně hořčejší, že rozhodující gól byl docela sporný. Schované nahození od modré čáry nečekaně prošlo až do sítě. Brankář Novotný nic neviděl, v brankovišti totiž stál útočník Matúš Sukeľ a domácí si vzali trenérskou výzvu. Jenže neúspěšně.

„Rozhodčí mi říkal, že soupeře do brankoviště natlačil náš hráč (Maris Bičevskis, pozn. redakce). Ale myslím si, že on se spíš od našeho hráče odrazil, navíc tam stál delší dobu," tvrdil boleslavský trenér Jiří Kalous. „Mohlo to být posouzeno jinak, ale rozhodnutí je věc arbitra," dodal.

Ani Abdul, jenž se prosadil potřetí za sebou, si nebyl jistý. „Myslel jsem si, že branku spíš neuznají. Slyšel jsem hlasy ze střídačky, že to byla hodně hraniční situace," popisoval. Ale díky tomu, že sudí ukázal na středový kruh, mohl jen chválit clonícího spoluhráče. „Půlka gólu patří Matúšovi, já jen nahodil puk na bránu," pokračoval.

Ve zbytku utkání Verva hrozila z brejků, ale jinak se převážně bránila. „Nebyli jsme vyloženě lepší. Vyrovnaný zápas, měli jsme víc štěstí, kterému jsme ale šli naproti. A podržel nás gólman," chválil Abdul brankáře Mateje Tomka, jenž si připsal 38 zákroků.

Severočeši díky, pro ně už nezvyklé, tříbodové výhře odskočili poslednímu Kladnu na pět bodů a třináctému Motoru na čtyři. „Musíme klidnit emoce. Ještě je ve hře devět bodů. Ale když zvládneme v neděli Plzeň, už bude situace rozhodně veselejší," mínil rodák ze Vsetína.

Boleslav je sice ve stejné situaci, navíc o skóre udržela lepší vzájemný zápas, ale do závěrečných tří bojů půjde v horší náladě. Padla totiž posedmé z osmi posledních duelů. „Ztratili jsme si zápas. Měli jsme spoustu šancí, střel, přesilovek, jenže v koncovce se trápíme celou sezonu. To už není náhoda. Ale pořád máme všechno ve svých rukách," velel autor jediné domácí trefy Tomáš Šmerha.

Prosadil se teprve podruhé v sezoně, na gól čekal už od úvodního kola. Mezitím odehrál i dvanáct utkání za prvoligovou Slavii. „Je to náročná sezona. I na psychiku. Ale Slavia mi pomohla a teď se po návratu snažím co nejvíc pomoct Boleslavi," doplnil 24letý útočník.

Reklama