Hlavní obsah

NAGANO 25: Jak Lener přišel v autobuse o knír a bál se o oči. Bez něj měl lepší život, dobírá si ho Jágr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po cestě z Nagana na tokijské letiště, kde už na české hokejové hrdiny čekal vládní speciál, se kolona autobusů s hráči, příbuznými i jinými sportovci a novináři co chvíli zastavovala na benzínkách. Na jedné z nich vyšel ven i komentátor Petr Vichnar a u záchodů potkal neznámého, leč povědomého muže. Chvíli na něj koukal, pátral v hlavě, kdo to je, než pochopil, že před ním stojí Slavomír Lener. Bez kníru, pod nosem lehce zakrvácený a téměř k nepoznání. Přitom se znali dlouho před Naganem, byli totiž spolužáky z FTVS a už tam k Lenerovi knírek neodmyslitelně patřil.

Veřejné fotky oholeného Slavomíra Lenera nejsou. Tady je po 14 dnech od oholení na setkání s tehdejším premiérem Tošovským. Vlevo Karel Gut, šéf hokejového svazuVideo: Sport.cz

 
Článek

Lenerův knír je vedle uvítání u prezidenta Havla, neuvěřitelné tiskové konference, kde se zlatým hochům pletl jazyk, i skotačení na Staromáku jedním ze symbolů naganských oslav. Sázka o něj se přitom zrodila už pár měsíců před samotným zlatým tažením, když ho trenér na hokejovém galavečeru před televizními kamerami dal při rozhovoru s moderátorkou všanc za jakoukoliv medaili. Na slova se pozapomnělo, pak je ale kdosi před startem play off vytáhl ven a po vítězném finále už z toho bylo ústřední téma.

Lener však zprvu hráče prosil, aby mu ho oholili až na palubě letadla, protože se bál, že bez něj neprojde kontrolou na letišti, protože fotce v pasu se nebude ani za mák podobat.

25 let od Nagana
Dnes končí seriál Sport.cz, kterým vám od 12. února připomínal nejdůležitější události hokejového Turnaje století v Naganu a vracel čtenáře o 25 let zpět. Šli jsme chronologicky, a tak se dnes loučíme návratem hokejistů do Česka, jehož jedním ze symbolů byl i oholený knír kouče Lenera.

Marně.

Zhruba 25 kilometrů za Naganem mu v autobuse přes hlavu hodili ručník, vystřihli v něm díru, aby knír trčel ven a pak už se do práce dali „zkušení" lazebníci. Jaromír Jágr si od své maminky vyprosil nůžky na nehty, Ivan Hlinka přispěchal s holící pěnou a rozjel akci.

Jenže v kymácejícím se autobuse, navíc už v jistém alkoholovém opojení, to zrovna nebyla nejčistší práce. „Nešlo mi ani tak, jestli přijdu o knír, protože ten jsem rád vzhledem k sázce sundal. Ale bál jsem, aby mi nevypíchli oči. Naštěstí Jarda Jágr pak dal nůžky Robertu Reichlovi, který byl mistrem střihu," vzpomíná Lener pro Sport.cz.

Příklep se Slavomírem LeneremVideo: Sport.cz

Zda měl Lener skutečně potíže při pasové kontrole, je dodnes zahaleno tajemstvím, neboť Ivan Hlinka po přistání v Praze v rozjařené náladě vyprávěl: „Žádná celní kontrola nebyla, protože my Slávu pronesli v pytli. Teď ho ale nemůžeme najít, asi to nepřežil."

Ano, přílišná konzumace alkoholu Lenera nepřipravila jen o knír, ale taky o velkolepé přivítání... Nicméně později dostal řadu SMS zpráv, jak říká pozitivních, že bez ozdoby pod nosem omládl. I po 25 letech se událostem směje Jaromír Jágr. „Po zlatu mu konečně někdo oholil knír a ukázal, že může vypadal líp. Takže se z jeho pohledu nejen vyhrálo, ale pomohli jsme mu i v životě. Ale asi chce mít život horší, tak si knír nechal."

Nechal, ale není divu, když si z toho divokého návratu do Prahy, při kterém i kapitán letadla Jirmus musel osazenstvo krotit, nic moc nepamatuje.

Byť Lener sám s úsměvem říká: „Nepotřebuji vypadat, že je mi 37 let. Stačí mi, že se v některých činnostech tak cítím."

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články