Hlavní obsah

Znovu stopka ve čtvrtfinále. Hokejová Kometa na velký úspěch dál čeká, dojde ke změně na lavičce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdyby někdo před čtvrtfinále s Litvínovem předpověděl, že hokejisté Komety nevyhrají před svými vyhlášenými fanoušky v sérii ani jedno ze tří domácích utkání, byl by zřejmě považován za blázna. Přesto se stalo. A když Brňané v úterním večeru nenavázali na dva předchozí triumfy na severu Čech, musí jejich příznivci skousnout další hořkou pilulku. Po nečekaném vyřazení poměrem 2:4 na zápasy tak nedojde na toužebně očekávané semifinále s Pardubicemi. Na lavičku Komety se v pozici asistenta vrátí Kamil Pokorný, který působil v realizačním týmu v mistrovských sezonách 2017 a 2018.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov–Brno, Verva slaví postup do semifinále, Kometa vypadává.Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Čtvrtfinále play off: 6. zápas Litvínov - Brno

Kometě se v posledních sezonách nedaří dostat dál než mezi nejlepší osmičku extraligových týmů. A vzpomínky na mistrovské tituly z let 2017 a 2018 začínají postupně blednout.

Přitom tato sezona, během níž klub oslavil sedmdesátileté výročí, budila velké naděje. Hokejistům Komety sice vůbec nevyšel na podzim vstup do extraligy, avšak po čtyřech porážkách v řadě se už bez kouče Patrika Martince začali pod jeho nástupcem Jaroslavem Modrým, jenž povýšil z postu asistenta, postupně herně i výsledkově zvedat.

Čtvrtá příčka po základní části nejvyšší soutěže byla nakonec dokonce lepší než ve zmiňovaných sezonách, v nichž Brňané dokráčeli k extraligovému prvenství. Znamenala pro ně přímý postup do čtvrtfinále a s velkým povděkem kvitovaný dvoutýdenní odpočinek před vypuknutím čtvrtfinálových bojů.

Jenže v sérii s Litvínovem pak nečekaně tahali za kratší konec. Na úvodní dva překvapivé nezdary ve své aréně ještě Kometa odpověděla dvěma triumfy u soupeře a zdálo se, že už začíná plnit roli favorita. Poté se ovšem všechno zlomilo v pátém čtvrtfinálovém duelu pod Špilberkem. V první třetině nezužitkovali Brňané místy až drtivou převahu ve vyšší než jednogólové vedení a nakonec padli v prodloužení.

V Litvínově už pak s nožem na krku nenašli v úterý morální sílu dovést sérii aspoň k rozhodujícímu střetnutí. Nepochopitelně vlažným vstupem do utkání dovolili soupeři získat klíčový náskok, který už ani enormní snahou v závěru nedohnali. Se svými litvínovskými parťáky tak nakonec bouřlivě slavil postup i brankář Matej Tomek, který v minulosti v Brně působil, avšak roli dlouhodobé jedničky si nevydobyl. Teď si na slovenském reprezentantovi Flek, Zaťovič, Pospíšil, Cingel, Marcinko a spol. vylámali zuby.

Jaké byly další příčiny promarněné sezony? Vedení klubu příliš nevyšly některé příchody nových hráčů, od nichž si hodně slibovalo. Týká se to zejména zahraničních borců. Neprosadili se zadáci Moro a Osburn a ani americký světoběžník Steve Moses se navzdory dvaceti nastříleným gólům rozhodně nestal novým Peterem Muellerem, jak mnozí očekávali.

Samostatnou kapitolou byly předsezonní přestupy dvou hráčů z Karlových Varů. Brankář Štěpán Lukeš, který byl před rokem až do odletu do dějiště světového šampionátu součástí národního mužstva, neměl důvěru trenérů ani v době, kdy absentoval kvůli dlouhodobému zranění Dominik Furch. Přednost dostával talentovaný junior Jan Kavan. A neproduktivní útočník Martin Kohout většinou jen paběrkoval ve čtvrté formaci.

Na gólmanský post teď musí šéf Komety Libor Zábranský najít náhradu, protože Dominik Furch má hlavně z rodinných důvodů namířeno po vypršení smlouvy do Mladé Boleslavi. Podle zákulisních informací by ho mohl nahradit reprezentant Marek Langhamer, který se v brněnském klubu v minulosti už krátce mihl. Na střídačce by měl mít dál hlavní slovo Jaroslav Modrý. Jeho asistentem se má nově stát dosavadní trenér prvoligové Třebíče Kamil Pokorný, jenž byl v realizačním týmu v sezonách, na jejichž konci zvedli hráči Komety pohár nad hlavy.

Příznivcům Komety nezbývá než věřit, že brněnský šéf bude mít tentokrát při výběru posil šťastnější ruku, aby se čekání na velký úspěch opět neprotáhlo o další rok.

Reklama