Hlavní obsah

Hokejový šampionát v Ostravě nabídne světovou premiéru. Televizní studia budou viset nad diváky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc a půl zbývá do úvodního buly světového hokejového mistrovství, které se od 10. do 26. května bude hrát v Praze a v Ostravě. A protože extraligovým Vítkovicím už sezona skončila, mohly se přípravy v jejich domovském stánku Ostravar Aréně, která bude část šampionátu hostit, rozběhnout naplno. Nový bude led i mantinely, organizátoři chystají i jednu naprostou novinku. Tou bude zavěšená plošina pro televizní studia.

Foto: Profimedia.cz

Ostravar Aréna, domácí stadión hokejistů Vítkovic.

Článek

„Bude to světový unikát, který ještě nikdy nikdo nezkusil,“ zdůrazňuje člen organizačního týmu ostravské části mistrovství světa Štěpán Sedláček. „Dlouho jsme přemýšleli nad tím, kam umístit studia pro televizní moderátory, abychom nevytloukli celou jednu tribunu. Vymysleli jsme plošinu, která bude zavěšená nad tribunou za brankou. Ušetříme tím spoustu místa pro diváky,“ přiblížil Sedláček nápad na téměř čtyřtunový kolos o rozměrech 20×5,5 metrů, který bude viset ze stropu haly.

Do Ostravy bude mířit spoustu novinářů, z důvodu účasti slovenského, polského a lotyšského týmu dokonce více než do Prahy. „Celkově je akreditováno osm stovek píšících a přes čtyři stovky rozhlasových a televizních novinářů. Z toho větší polovina bude v Ostravě,“ prozradil Sedláček.

Ještě více ale bude v Ostravě fanoušků. Ti se kromě skvělého hokeje a programu v hale, který budou obstarávat především maskoti Bob a Bobek, mohou těšit na tradiční Fanzónu, která bude umístěna na dvou parkovištích (A, B). „Začneme ji stavět 30. dubna a v pátek 10. května ve 14 hodin ji otevřeme,“ uvedla Renata Mecová z organizačního výboru šampionátu.

A naznačila, na co se fandové mohou těšit. „Uvidí utkání, které se právě bude hrát v Praze, mohou navštívit prezentaci partnerů, soutěžit a navštívit autogramiády. Užít si ale budou moct i kulturní program, který směřujeme kromě českých především k polským a slovenským fanouškům,“ uvedla Mecová.

Těch dorazí tisíce a potěší je mimo jiných bratislavská punkrocková kapela Iné Kafe a multižánrová skupina z Prešova Heleniny Oči. Těšit se mohou návštěvníci také na polský Big Bike Orchestra, což je šest šílených hudebníků na jízdních kolech.

Kvůli Fanzóně bude v okolí haly omezená kapacita parkování a fandové, kteří přijedou auty, budou moci využít parkovací místa naproti hale (přes Závodní ulici v místech bývalého Ledňáčku), v Ruské ulici či v Dolní oblasti Vítkovic.

Oříškem pro organizátory je také předpokládaná kolize s utkáním nadstavbové části fotbalové Fortuna ligy na nedaleko položeném Městském stadionu, kde hraje svá domácí utkání ostravský Baník. „Řešíme to, ale ještě není znám program ligové nadstavby, tudíž nevíme, kdy bude Baník doma hrát. Nicméně naše bezpečnostní oddělení s Ligovou asociací komunikuje a uvidíme, jaké budou možnosti posunu fotbalového zápasu,“ řekla šéfka organizačního štábu pro Ostravu Renata Šašková.

Reklama

  1 : 1 Pardubice - Třinec 1 : 1 80. min Živě
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán