Hlavní obsah

Finové? Darebáci a bastardi! Jako děti ve školce, které čůrají do kalhot, čílí se ruský olympijský šampion

Jako hokejista byl vynikající, o čemž svědčí i dvě zlaté olympijské medaile, které se Sovětským svazem vyhrál v roce 1984 v Sarajevu a o čtyři roky později v Calgary. Nyní ale bývalý útočník Alexandr Koževnikov působí spíš jako tlučhuba, který se velmi rád a často vyjadřuje takřka ke všemu. Vyžívá se ve vyhraněných názorech, což nyní zase potvrdil.

Foto: @spartak_hc, Twitter

Bývalý útočník Sovětského svazu Alexandr Koževnikov.

Článek

Když Dominik Hašek po vypuknutí války na Ukrajině prohlásil, že NHL musí pozastavit smlouvy všem ruským hokejistům v ní působícím, Koževnikov ho nazval bastardem. O IIHF, když odebrala Rusům seniorský šampionát v roce 2023, zase tvrdí, že jen leze do zadku Američanům.

Nyní si rodák z Penzy vzal na paškál finské hokejisty.

V neděli totiž vzbudil rozruch hokejový Jekatěrinburg, když oznámil, že podepsal smlouvy na příští sezonu KHL s finským brankářem Juhou Metsolou a jeho krajany; obráncem Jyrkim Jokipakkou a útočníkem Miro Aaltonenem.

Trojice hráčů ale následně uvedla, že kontrakt signovali ještě před 24. únorem; tedy před ruským vpádem na Ukrajinu; a pro příští ročník se do KHL rozhodně nemají v plánu vrátit. Finský hokejový svaz navíc v tomto týdnu avizoval, že všichni hráči, kteří budou v nadcházející sezoně působit v KHL, nebudou nominováni do reprezentačního výběru.

Což pro ruská média, jejichž většina je řízena státem a nyní vedou masivní kampaň proti možnému vstupu Finska do NATO, bylo jako rudý hadr pro býka. A pro Koževnikova jakbysmet...

„Ať sem Finové nechodí, když nechtějí. V čem je problém? Celkově vzato, nemají u nás co dělat. Když se pak vrátí domů, začnou házet špínu na naši zemi, v níž si vydělali peníze. Jak se takoví lidi nazývají? Darebáci? Bastardi?" prohlásil Koževnikov pro RB Sport.

A Finy dokonce přirovnal k dětem v mateřské škole, které si ani samy neumějí vyměnit kalhoty. „S Finy jsou vždy jenom problémy. Jsou jako děti ve školce, které čůrají do kalhot. Pokud sem prostě nechtějí přijít, ať nechodí. Vždycky jim všechno vadí a všeho se bojí," uzavřel Koževnikov.

Reklama

Související témata: