Hlavní obsah

Češi se v žebříčku IIHF posunuli. Bizár? Rusové válčí, nehrají, ale taky stoupají

Český posun, švédský propad, Kanada dál na špici. Po konci hokejového mistrovství světa v Praze a Ostravě se přičetly body do žebříčku IIHF, z něhož se například rekrutují přímí postupující na olympiádu. V aktualizovaném pořadí zemí nastala i bizarní situace. Rusové se od invaze Putinových vojsk na Ukrajinu neúčastní mezinárodních turnajů, přesto se nyní posunuli na druhé místo. Jak je to možné?

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

 
Článek

Ale hezky od začátku.

1. Kanada, 2. Rusko, 3. Finsko, 4. Česko, 5. Švýcarsko, 6. USA, 7. Švédsko, 8. Německo, 9. Slovensko, 10. Lotyšsko.

Tak vypadá tzv. IIHF Ranking po nedělním konci šampionátu v Praze, na němž Češi po 14 letech slavili zlato.

Světový titul je vystřelil o čtyři místa vzhůru na čtvrtou pozici, kde se naposledy objevili v roce 2013. Nejvýraznější propad zaznamenali Němci, loňští majitelé stříbra z mistrovství světa spadli o tři místa. Zaujme, že poměrně dole se nachází Švédové.

Ač do NHL dodávají po Kanadě a Americe nejvíc hokejistů, v žebříčku se projevuje, že předchozí čtyři šampionáty skončili bez medaile. Půst ukončili nedělním bronzem v Praze, ale na posun to nestačilo. Naopak je předstihli zlatí Češi.

Nejzajímavější změny v pořadí si ale každopádně lze všimnout u Rusů. Kvůli zvěrstvům na Ukrajině nesmí jejich hokejové výběry od jara 2022 na mezinárodní turnaje, jenže IIHF vymyslela mazaný kompromis, který alespoň napomůže hladkému začlenění válečných agresorů zpět do hokejové společnosti.

Rusku i spřátelenému Bělorusku „uměle“ dopočítává v kategorii mužů i žen body do žebříčků IIHF, aby po absencích nevypadly z elitních skupin mistrovství světa. Vykresluje to, jak jsou Rusové a jejich peníze pro IIHF důležité.

Rusku v mužské kategorii po posledních třech šampionátech přičetla IIHF 1520 bodů, což je přísun odpovídající třetímu místu v turnaji. „Sbornaja komanda“ se díky tomu dál držela v žebříčku na třetí příčce. Jelikož v Praze neuspěli Finové a v konečném pořadí turnaje obsadili až osmé místo, klesli v žebříčku IIHF pod Rusy.

Dá se trochu přirovnat k výpočtu koeficientů, které se používají v evropském fotbale. Do hokejového žebříčku se započítává posledních pět umístění z velkých turnajů pod hlavičkou IIHF (mistrovství světa a olympiáda).

Největší váhu mají nejnovější výsledky, význam postupně klesá, nejstarší započítávaný výsledek má čtvrtinovou hodnotu.

Proč je důležitý?

Z žebříčku se vytváří složení skupin pro další šampionát. Možná ještě podstatnější se jeví nasazení do olympijských turnajů. V mužské kategorii je praxí, že nejlepší osmička z pořadí zemí si zajistí přímou vstupenku. Jedno místo zaujme pořadatel a o zbylou trojici vstupenek se utkají týmy v olympijských kvalifikacích.

Žebříček IIHF často sledují Slováci, kteří se dlouhodobě motají okolo osmého místa. Už před pražským šampionátem ale bylo rozhodnuto, že si o účast v Turíně 2026 na konci letošního léta zahrají v bratislavské kvalifikaci s Rakouskem, Maďarskem a Kazachstánem.

Česko před domácím šampionátem právě drželo osmé postupové místo, zlato ho vyšvihlo výrazně vpřed. A umělé připočítávání ruských bodů zase umožňuje, že jakmile dozní výstřely na Ukrajině, mohli by se Rusové hned vrátit mezi elitu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.