Hlavní obsah

Rusové soptí po českém zlatu: Bez nás stejně nemá hodnotu. Cirkus!

Pořád si nezvykli, že se hokejové šampionáty konají bez nich. Vyloučení z turnajů nechápou jako trest za napadení cizí země, ale spíš jako politickou bajku a nesmyslnou diskriminaci. Zatímco Česko se v pondělí probouzí po zlatém opojení, Rusové opět připomínají: získané medaile bez nás stejně nemají žádnou hodnotu.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

 
Článek

„Mistrovství světa není tak zajímavé sledovat jako dříve, kdy jsme aktivně fandili našim klukům a podporovali i naše běloruské bratry. Je to stejné, jako kdyby se fotbalové týmy Brazílie, Německa a Argentiny nemohly zúčastnit mistrovství světa z vymyšlených a nesouvisejících důvodů. Moje ruka se zdráhá sáhnout po dálkovém ovladači od televize,“ prohlásil bývalý hráč NHL a trenér Andrej Nazarov pro Championat.com.

Ruský server dští síru.

Vyzdvihuje tenisové French Open, kde je umožněn start Rusů i Bělorusů, kteří sousedy v drancování Ukrajiny podporují. Hokejový šampionát v Česku bez ruské reprezentace označil za cirkus a šéfa IIHF Luca Tardifa za vrchního hlupáka, jemuž asistoval viceprezident federace Petr Bříza.

„Co je hlavní chybou Tardifa a jeho nohsledů? Připravili celou generaci sportovců o jejich zákonné právo soutěžit a vyhrávat,“ tvrdí zavedený sportovní web.

O něco smířlivěji píše webová verze Sport Expressu - nejznámějšího sportovního deníku v Rusku. Turnaj v Česku považuje za vydařený. Jen je podle listu škoda, že se ho nezúčastnili Rusové.

Důvody nerozvádí ani jeden ze sportovních webů. „Národní týmy Ruska a Běloruska byly kvůli situaci na Ukrajině rozhodnutím Mezinárodní hokejové federace (IIHF) suspendovány z mezinárodních soutěží,“ zmiňuje alespoň kanál Match TV ve zpravodajství z finálového duelu mezi Čechy a Švýcary.

Mezinárodní hokejová federace po invazi Putinových vojsk na Ukrajinu vyřadila ruské výběry z mezinárodních turnajů. Na druhou stranu jim v žebříčku IIHF dál uměle připočítává body, aby se Rusové udrželi mezi elitou a nemuseli se po návratu do soutěží prokousávat vzhůru nižšími divizemi.

Dojatý Martin Nečas: „Těžko se teď mluví, je potřeba to vstřebat a oslavit to.“ Video: Sport.cz

Ruským sportovním novinářům to ale zdaleka nestačí. Vyzdvihují Tardifova předchůdce Reného Fasela. Podle nich pod ním hokej vzkvétal a nezabředával do politických témat. Mimochodem, Fasel coby skrývaný rusomil po odchodu z IIHF přijal ruské občanství i podíl ve firmě na pěstování jablek.

Ale zpět k šampionátu, který Championat.com označil za ukázku neskrývané diskriminace. „Není jasné, co Ruská hokejová federace v rámci IIHF ještě dělá, za co a proč platí členské příspěvky a podobně. V reakci na to vidíme pouze plivání, pokuty a sankce,“ soptí autor textu.

Naopak Sport Express český turnaj s rekordním diváckým zájmem považuje za výborný studijní materiál. „Mistrovství světa, které láme rekordy v návštěvnosti, už nelze považovat za pomíjivé a nudné,“ tvrdí list.

Všímá si, že Švédové opakovaně selhávají v klíčových fázích turnaje. Američané zase sestavují špičkové týmy, které se ale nedostanou do finále, pro což prý už neexistuje racionální vysvětlení.

Finskou střídačku opustil Jukka Jalonen, který se stal nejúspěšnějším trenérem v historii. „Jenže odešel bez lesku. Bylo to, jako by ze svatby utekl zadními dveřmi,“ glosuje to Sport Express.

Sestřih finále MS Švýcarsko–Česko.Video: Česká televize

Proto se rozzářily výběry, které se před turnajem neřadily k největším favoritům na titul. Švýcaři a domácí Češi. „Znovu získat zlato po 14 letech a na domácím ledě pod vedením bývalého trenéra Avangardu a Lva Poprad Radima Rulíka je neuvěřitelně fascinující příběh,“ chválí list a připomíná, že kouč mistrů světa má v životopise štace v Rusku a KHL.

Zpravidla silně angažovaný deník zároveň naráží na Nazarova a další pohrdavé názory. Hokejový šampionát ruskou veřejnost zajímal. Řada tamních webů pro něj vytvořila speciální kategorii a pravidelně se referovalo o výsledcích a příbězích z Prahy a Ostravy.

A Sport Express dodává: „Je těžké chápat snobství řady domácích odborníků a veteránů, kteří mistrovství světa bez účasti ruské reprezentace vnímají jako směšnou událost a ignorují sledování zápasů. Musíte se učit a rozvíjet každý den, protože dříve nebo později dojde k našemu návratu na mezinárodní scénu.“

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.