Hlavní obsah

Jalonen zase tepal rozhodčí. Teď se s hokejisty stěhuje do Helsinek a ve hře nehodlá nic měnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatrénovali si v Tampere, pak nasedli na autobus a vyrazili směr Helsinky. S vírou, že se do města na březích jezer Näsi a Pyhä zase ve čtvrtek v noci vrátí, protože by to znamenalo čtvrtfinálovou výhru nad Německem a postup do medailových bojů. Ty se budou odehrávat o víkendu znovu v Tampere.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Smutná česká střídačka v utkání na MS s Finskem.

Článek

Tampere (Od našeho zpravodaje) - Po úterním večerním zápase s Finskem naordinoval trenér Kari Jalonen svému týmu dobrovolný trénink. Na ledě se ho zúčastnilo 12 hráčů a dva brankáři, přičemž Jalonen novináře ujistil, že všichni hokejisté jsou zdravotně v pořádku a připraveni do duelu s Německem nastoupit, tedy včetně obránců Radima Šimka a Michala Jordána, kteří proti Finsku z preventivně-zdravotních důvodů nenastoupili.

"Nemůžu ale nic říct. Stejně tak o sestavě. Vyspíme se a pak ji vymyslíme," řekl Jalonen.

Češi původně chtěli do Helsinek vyrazit už v úterý v noci, nicméně organizátoři pro ně neměli volné místo v oficiálním hotelu a kvůli covidovým pravidlům jim nechtěli ani povolit, pokud by se ubytovali na vlastní náklady v jiném. I proto reprezentace také ve středu trénovala v Tampere a na led haly v Helsinkách hráči vkročí až před odpoledním zápasem (15.20).

Nicméně realizační tým měl v druhém dějišti turnaje pozorovatele, a tak už mají trenéři dostatek informací o Německu. "Přesně víme, jaký to bude zápas. Němci mají velké a fyzické silné hráče, na ledě bude spousta soubojů. Mají i úspěšné přesilové hry," popisoval Jalonen.

Na české hře ale ani po nevýrazném výkonu s Finskem nic měnit nehodlá. "Věříme systému, který jsme přesně pro tyto zápasy celou dobu pilovali. Do čtvrtfinále musíte jít s tím, že do něj dáte duši a srdce."

Ten ve svém hodnocení zůstal pozitivní, i když padla otázka na slabou produktivitu, která v posledních dvou zápasech přinesla jen jeden gól. "Finsko za celý turnaj dostalo pouze pět branek, takže to není jen o nás. A proti Spojeným státům to bylo o jedné brance a byli jsme to my, kdo bral tři body," odvětil Jalonen.

Jestli na jedné straně svými hodnoceními chrání hráče i tým, nesrší na ně z jeho úst kritika, tak do koho se pravidelně na turnaji pouští, jsou rozhodčí. Zklamaný z jejich výkonu byl také po duelu s Finskem, především nerozuměl vyloučením Červenky a Zohorny.

"Je to tady docela šílené. Odehráli jsme sedm zápasů, přičemž v každém se něco objevilo. A ti dva neměli k faulu ani kousek. Pak si s rozhodčími promluvím a oni najednou začnou vylučovat Finy. Nerozumím tomu," vyprávěl Jalonen.

V té kritice sudích není z trenérů sám, on se však už obrátil na direktoriát turnaje a šéfy sudích, aby situaci řešili. "Je to smutné. Proti Spojeným státům i Finsku to byly opravdu těsné zápasy. Sudí se musí řídit pravidly, nad ničím nepřemýšlet a nespekulovat. Žádám od nich fair play, snad se jí ve čtvrtek dočkáme. A snad se neobjeví žádné chyby."

Reklama

Související témata: