Hlavní obsah

Rusové zuří: Vyklopte na IIHF náklaďáky hnoje. Jste jako myši v kleci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní rozhodnutí Rady Mezinárodní hokejové federace o tom, že Rusko a Bělorusko se nebudou smět zúčastnit ani mistrovství světa 2025 ve Stockholmu a Herningu; tedy čtvrtého šampionátu v řadě; vyvolalo mezi ruskými hokejovými legendami velké pozdvižení. Třeba bývalý brankář a olympijský šampion ze Sappora 1972 Alexandr Paškov zuří, že tento verdikt by za bývalého prezidenta IIHF Reného Fasela nenastal.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Jakušev (vlevo) a Boris Michajlov na snímku z prosince 2018.

Článek

„Soudě podle snah našich ,přátel‘ v zahraničí se to dalo předpokládat. Fasel byl vždy kontaktní: neustále se setkával s vedením ruského hokeje, navštěvoval naši zemi. Vztahy byly přinejmenším obchodní, pak se změnily ve vřelé. Naše federace vždy dobře spolupracovala s IIHF, po desetiletí jsme měli výborné vztahy,“ cituje dnes 79letého Paškova portál allhockey.ru.

Faselovu nástupci Luku Tardifovi nemůže moskevský rodák přijít na jméno. „Úplně se od nás izoloval. Tardif je člověk žijící v jakési ulitě. Od IIHF dnes prostě nemůžete čekat nic dobrého,“ dodává Paškov.

Dvojnásobný olympijský vítěz a osminásobný mistr světa Boris Michajlov míní, že problém není jen v Tardifovi. Ten podle něj pouze podepisuje papír, na němž je předtištěno ‚ano, souhlasíme‘.

„Proč jsou Finové a Švédové směrem k nám tak vytrvalí? Je to pochopitelné. Nikdy se k nám nechovali přátelsky. Vždycky jsme je porazili, jsme jejich nejbližší konkurenti. Hlasují proti nám, aby se dostali na medailové pozice na některých soutěžích,“ míní Michajlov, jenž zároveň vedl ruskou sbornou i jako trenér.

„Bez nás se ale v IIHF stejně nikam nedostanou. Budou jako myši v kleci, nic víc. Nemají svědomí ani čest - všemu dokonale rozumějí. Buďme trpěliví a připravme celý náš hokej na rok 2026. Jsem si jistý, že do té doby speciální vojenská operace (takto Rusové nazývají svou vojenskou invazi na Ukrajině - pozn. aut.) skončí, my vyhrajeme a oni se s námi budou bavit úplně jinak. Oni se nikam nechystají,“ řekl 79letý Michajlov.

Ruský trenér Andrej Nazarov, který naposledy vedl v minulé sezoně Soči v KHL (předtím však stál na střídačce i ukrajinské či kazachstánské reprezentace) zase nabádá ruskou hokejovou generalitu ke vskutku neotřelému postupu.

„Měli bychom požádat stávkující zemědělce ve Francii a Německu, aby se dostavili do sídla IIHF v Curychu a vysypali před vchod několik nákladních aut hnoje. A dát Lukovi Tardifovi lopatu a donutit ho, aby to osobně uklidil. Pak pochopí, co je to skutečná práce a dřina,“ rozčílil se Nazarov.

Zatímco o osudu Rusů pro sezonu 2024/25 už je rozhodnuto, ve vzduchu stále visí otázka, co se sbornou v souvislosti se ZOH 2026 v Miláně. Rusko zatím stále má naději na start pod pěti kruhy, neboť ve zmrazeném žebříčku IIHF je vedeno na třetím místě a v rozlosování olympijského turnaje prozatím figuruje ve skupině C. Byť s hvězdičkou, že může dojít ke změně. Rada IIHF by definitivní verdikt měla vynést v únoru či březnu příštího roku.

Dvojnásobný olympijský vítěz a sedminásobný mistr světa Alexandr Jakušev má za to, že pokud se NHL, jejíž hráči budou smět po 12 letech startovat na ZOH, bude držet zásadového postoje, Mezinárodní olympijský výbor a IIHF ruským hokejistům start v Miláně umožní.

„Rozhodnutí o mistrovství světa je evropská geopolitika. Pokud NHL bude pevná ve svém stanovisku, na olympiádu podle mě můžeme jet,“ soudí 77letý Jakušev.

Reklama