Hlavní obsah

Šance na MS není nulová, věří Malík. Proč v minulosti odmítal pozvánky? Žádná neúcta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do myslí fanoušků se v minulosti zapsal jako ten, který nechce reprezentovat. Když hokejový brankář Nick Malík před rokem a půl odmítl jet na mistrovsví světa dvacítek, dveře do národního týmu si nezavřel. Od Kariho Jalonena dostal 20letý gólman finského KooKoo pozvánku na první přípravný kemp před světovým šampionátem. A po prvním tréninku osvětlil, proč dřív dres národního týmu odmítal. „Žádná neúcta v tom nebyla,“ prozradil.

Brankář Nick Malík o tom, proč v minulosti odmítl reprezentaci. Neúcta? To vůbec není pravda!Video: Sport.cz

 
Článek

Zkušenější gólmani ještě chytají v klubech, a tak jste dostali pozvánku dva nováčci a Štěpán Lukeš, který má jen sedm startů. Je díky tomu větší naděje zapsat premiérový zápas v reprezentaci?

Asi je trochu větší šance. Odehrajeme dva zápasy proti Německu, jsme tu tři gólmani. Ale ještě jsme se o situaci nebavili. Uvidíme, jak se bude vyvíjet tréninkový kemp a koho trenéři vyberou jako jedničku. Už tohle je ale super a určitě mi to může pomoct v další kariéře. I na prvním kempu je kádr dost nabitý.

Zápas v dresu národního týmu by mohl být krásný předčasný dárek k dubnovým 21. narozeninám.

Asi jo. Bylo by parádní, kdybych jedno utkání dostal. A ještě kdyby se mi povedlo. Ale teď se soustředím hlavně na to, abych se cítil dobře na ledě. Dlouho jsem na něm nebyl. Sezona v klubu mi skončila před dvěma a půl týdny. Tak jsme měli drobné zapíjení, protože hodně kluků z týmu odchází. Pak jsem jel domů odpočívat. A když přišla pozvánka do reprezentace, rychle jsem skočil do posilovny a zase dřít.

Věříte, že byste se mohl dostat i na světový šampionát?

Určitě přijedou kluci z NHL, takže konkurence bude velká. Ale šance nikdy není nulová. Budu makat naplno a třeba to dopadne dobře.

V reprezentaci už jste se krátce objevil před dvěma roky, ale jen jako trojka.

To byla krátká zkušenost v covidovém období. Ukončil jsem tehdy smlouvu v Třinci, a tak jsem byl jediný volný gólman. Jel jsem jen jako pojistka, kdyby se náhodou něco stalo.

Nominace na MS a narození druhého potomka, to jsou plány Filipa Chlapíka. Návrat do Sparty? Uvidíme...Video: Sport.cz

V minulosti jste se však zapsal jako ten, který pozvánky odmítá. Jednou jste dalpřednost klubu, jindy jste se omlouval kvůli zranění. Jak se vyvíjel váš vztah k reprezentaci?

Vždycky tam byl nějaký podstatný důvod. Já se národnímu týmu určitě nebránil. Ale když jsem při své poslední juniorské sezoně odmítl dvacítky, prostě jsem cítil, že to je nejlepší rozhodnutí. Věděl jsem, že pro můj růst je nejlepší zůstat v klubu a udržet si vybojovanou pozici. A pokračovat s týmem. Když jsem odmítl reprezentaci loni na konci sezony, měl jsem za sebou pořádnou porci zápasů. Moje tělo to pocítilo a nechtěl jsem ho dráždit ještě na přípravném kempu, měl jsem lehké zranění. Nechtěl jsem, aby se zhoršilo.

Překvapilo vás, jaký poprask tehdy vaše rozhodnutí nejet na dvacítky způsobilo?

Určitě jsem nebyl první. Rok přede mnou odmítl pozvánku Marcel Barinka. Lidi to vidí jako neúctu k národu, ale tak to vůbec není. Když možnost přijde, rád budu reprezentovat. Jenom v danou chvíli jsem cítil, že je pro mě nejlepší něco jiného. Proto jsem se tak rozhodl. Žádná neúcta v tom nebyla.

Tentokrát jste neodmítl. Pozvánka vás potěšila?

Moc. I díky tomu, že sezona nebyla tak dobrá. Nedostal jsem tolik prostoru, kolik jsem si představoval, a tak je fajn si ještě trochu zachytat. Mám teď velkou chuť, protože závěr ročníku se mi povedl, tak by byla škoda v nejlepším přestat.

V KooKoo vaše čísla letos trochu klesla pod 90% hranici úspěšnosti zákroků.

Byla to taková zvláštní sezona. Nahoru dolu. Moc jsme nevyhrávali. Já jsem jen nevyhrával, i když zápasy nešly za mnou, a proto dostal víc prostoru druhý gólman.

Po předchozím úspěšném roku vás však dodatečně draftovala v pátém kole Tampa a narychlo jste si užil kemp v NHL. Jaké to bylo?

To byl šílený fofr. V Česku bylo deset hodin večer, když mi volali. Ani jsem draft nesledoval. Byl jsem dost v šoku. Hned jsem koupil letenky, ráno jsem jel do Krakova a letěl do Tampy. A druhý den na trénink.

V reprezentaci jste teď úplně nejmladší. Plynou z toho pro vás nějaké povinnosti?

Asi jen bago na konci tréninku. Ale když kustodi budou chtít pomoct, nemám s tím problém. To bych se ozval, i kdybych nebyl nejmladší. (usmívá se) Ale realizační tým je tak velký, že to asi kluci zvládnou sami.

Znáte vůbec všechny hráče?

Podle jmen samozřejmě jo. A osobně se znám hlavně s mladšími kluky, se kterými jsem už něco prožil v mládežnických reprezentacích. Třeba s Adamem Najmanem nebo Radkem Kučeříkem. A bavil jsem se i s pár kluky z finské ligy.

Cítíte, že se ve finské lize posouváte? V klubu jste o rok prodloužil smlouvu.

Je to super liga. Hlavně pro gólmana, protože čelím hodně zkušeným hráčům. Rostu každým zápasem i tréninkem. Loni jsem měl skvělého trenéra gólmanů. Udělal jsem velký posun a možná i proto jsem tady. Soutěž je každým rokem kvalitnější. A je ohromně rychlá. Líbí se mi, jak hráči dokážou číst hru. Na příští sezonu se těším. Snad vyjde líp než tahle.

  USA - Kazachstán dnes 16 : 20
20240519T16 : 20:00+0200
USA vs. Kazachstán
USA vs. Kazachstán
USA
Kazachstán
  Norsko - Rakousko dnes 16 : 20
20240519T16 : 20:00+0200
Norsko vs. Rakousko
Norsko vs. Rakousko
Norsko
Rakousko
  Slovensko - Lotyšsko dnes 20 : 20
20240519T20 : 20:00+0200
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko vs. Lotyšsko
Slovensko
Lotyšsko
  Švýcarsko - Kanada dnes 20 : 20
20240519T20 : 20:00+0200
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko vs. Kanada
Švýcarsko
Kanada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.