Hlavní obsah

Za debut v reprezentaci platil deset tisíc. Teď se Zbořil děsil, že po gólu bude zase: Odmala jsem měl prasátko prázdné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za svou premiéru v reprezentaci musel před týdnem do týmové kasy vysázet deset tisíc korun. I proto se Jakub Zbořil po své první trefě za národní tým v neděli na oko zděsil: „Nestrašte mě, už nic dalšího platit nechci." Jeho gól otevřel účet zápasu proti Kazachstánu, který Češi nakonec vyhráli 5:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jakub Zbořil skóruje proti KazachstánuVideo: Česká televize

 
Článek

Schoval jste si puk?

Mám ho v kapse. Dojel mi pro něj naštěstí David Tomášek, což bylo od něj hezké. Já si zatím stihl zaskákat s fanoušky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - KazachstánVideo: Česká televize

Kam si ho vystavíte?

Jako malému mně a bráchovi Adamovi (útočník Komety Brno) udělal táta poličku, kde máme všechny medaile, poháry a trofeje, co jsme vyhráli. Tak půjde tam. Jestli je plná? Hlavně od bráchy ze žákovských kategorií. Já na něj vždycky žárlil, protože děda nám navíc za každý gól dával padesát korun. Adamovo prasátko bylo pořád plné, já měl sotva čtyři góly.

Tak coby bek jste sváteční střelec, ne?

Však jsem se podruhé v sezoně podíval, kam chci střílet a mám z toho dva góly. Asi bych měl koukat častěji. Pomáhá to. Kazachstánci mi nechali hrozně moc prostoru, úplně to otevřeli. Já přitom chci vždycky každou akci ještě vyšperkovat. Střela pro mě není první volba, tak hledám někoho druhého. Asi bych měl být víc sobec. Táta mě celou dobu očkuje, ať víc střílím, tak jsem si to tentokrát vzal k srdci. Snažím se.

Foto: David Taneček, ČTK

Obránce hokejové reprezentace Jakub Zbořil (v bílém) losuje na tréninku s Filipem Chytilem, kdo půjde sbírat puky.

Podobně v zápase pálil i další obránce Jan Košťálek.

Taky jsem se ho ptal, co mu Kazachstánci udělali. Ten je tam ostřeloval jak snajpr. Trefoval  jednoho Kazacha za druhým.

Nebudete si teď chtít vyprosit místo na přesilovce?

Už jsem se ptal, proč tam nejsem. Ne! Vůbec. Jsem na mistrovství světa poprvé, trenéři mě ještě chtěli vidět v Brně na Českých hrách a já jsem rád, že tu vůbec můžu být. Nekomplikuju si hlavu tím, kde nejsem. Soustředím se na to, kde hraju.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přesilovkové góly českého týmu v utkání s KazachstánemVideo: Česká televize

Točíte osm beků. Není těžké se dostat do tempa?

Je, ale já si tuto sezonu asi zvykl. Když už jsem za Boston hrál, hodně jsem v zápase naseděl na střídačce a na led chodil studenej. Asi to byla dlouhodobá příprava na mistrovství.

Jak vám sedí spolupráce s Michalem Jordánem?

Dobře! Je to v soubojích dobrej rafan. Brání, bojuje v rozích, a když má puk, přihraje. Já chci mít zase na starost rozehrávku.

Ještě pár slov k zápasu s Kazachstánem. Proč přišlo ve druhé třetině polevení?

Jen jsme se zbytečně nechali rozvášnit, jak nám nechali prostor, abychom si různě zkoušeli. Když vidíte tolik prostoru, chcete si to ťuknout. Jenže pak to blbě přeskočí a oni toho využívali. Rychle nás přečíslovali. Prakticky jediné, co chtěli dělat. Od třetí třetiny jsme si s klukama řekli, že stačilo a že takto hrát nechceme. A že to zjednodušíme.

Reklama