Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Škoda, že jsme nemohli mít Jágra k snídani. Patří mu obrovská gratulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaromíru Jágrovi se v neděli dostalo obrovské pocty, když mu v Pittsburghu vyvěsili dres ke stropu haly. Patří mu obrovská gratulace, vždyť se to před ním poštěstilo jen třem Čechům. O Jágrovi se toho v posledních dnech namluvilo a napsalo hodně, rád bych ale vzpomenul na pár věcí, které nikde nezazněly.

Foto: USA TODAY Network, Sport.cz

Jaromír Jágr s Mario Lemieuxem a Ronem Francisem při slavnostním vyvěšování jeho dresu

Článek

Když Jágr na začátku 90. let naskočil do NHL, běžný český fanoušek neměl možnost sledovat ho tak, jak dneska můžeme třeba u Davida Pastrňáka kdykoliv vidět jeho aktuální highlighty.

Škoda, že jsme se den co den nemohli kochat i Jágrovými geniálními momenty a góly. A že jich bylo… I přesto jsme všichni registrovali, že se v zámoří na začátku devadesátek začíná dít něco neuvěřitelného. Jaromír Jágr vlétnul do NHL s neuvěřitelnou rychlostí, obrovskou dravostí a všechny fanoušky bavil.

Jaromír Jágr v NHLVideo: NHL.com

Představme si, kdybychom v době, kdy vyhrával jednu Art Ross Trophy za druhou, mohli u snídaně sledovat jeho aktuální videa ze zápasů. I přesto ale dokázal lidi zblbnout, v tom dobrém slova smyslu.

Ten, kdo si pamatuje 90. léta (třeba i zápasy z olympiády v Naganu), si jistě vzpomene, jaké zákroky tehdy v hokeji byly. Jaká to byla doslova řežba. I v tom se ale dokázal Jágr prosadit a stal se neuvěřitelnou modlou.

Dodneška vzpomínám, jak někteří rodiče nutili své děti dělat tisíc dřepů denně, protože to tak dělal i Jaromír Jágr. A oni mu to věřili se vším, co k tomu patří. Chtěli, aby jejich kluci byli stejně dobří jako ta „68“.

Sestřih utkání NHL Pittsburgh - Los AngelesVideo: sntv

Jágr prostě český hokejový národ zasáhl tou nejlepší stránkou, jakou mohl. Ocenění, kterého se mu teď dostalo, si plně zaslouží. Toho, čeho ve své kariéře dosáhl, se už jakémukoli českému hráči jen těžko podaří. I když to všichni moc přejeme právě Pastrňákovi.

Co Jágr dokázal v NHL, jak pobláznil všechny fanoušky, i ty české, kteří ho dlouho mohli detailněji sledovat jen na olympiádách a šampionátech, je něco neuvěřitelného. Z mého pohledu je to absolutně nedocenitelné, protože svým umem, dravostí a svou image udělal obrovskou díru do světa.

O víkendu jsme zažili i extraligový zápas pod otevřeným nebem mezi Karlovými Vary a Plzní v německém Klingenthalu. Takovéto události vždy považuji za tu největší reklamní akci pro hokej, proto moc nerozumím tomu, proč naše extraliga takové akce nepořádá v Česku.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Nástup na led, speciální dresyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Dosud se u nás uspořádaly jen dvakrát (v roce 2011 na plochodrážním stadionu ve Svítkově a o pět let později na fotbalovém stadionu za Lužánkami) a myslím, že bychom si něco podobného zasloužili klidně každou sezonu. A nemuselo by jít jen o extraligu. Ta by byla vrcholem celého programu, předtím by se mohly odehrát i zápasy Chance ligy, druhé ligy nebo juniorů.

Bylo by prostě fajn, kdyby vznikla taková tradice, při níž by lidi spojili výlet za kulturou s hokejem. Klingenthal ukázal, že nemusí jít jen o monstrózní akci za desítky milionů, kdy se očekává minimálně 70 tisíc diváků. APK LH by měla začít přemýšlet jak udělat, abychom tohle mohli zažívat na našem území klidně každý rok.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama