Hlavní obsah

Kulich si vystřílel draft v prvním kole: Nejlepší den v životě, teď chci do NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr mladíků do nejlepší soutěže světa předčil jeho očekávání. Hokejista Jiří Kulich se vešel do prvního kola draftu NHL, z 28. pozice si ho vybralo Buffalo. Osmnáctiletý karlovarský centr tak udělal první krok ke splnění snu. V zámoří se chce porvat o pozici v prvním týmu, nečeká ho však vůbec nic snadného.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Hokejového útočníka Jiřího Kulicha si v draftu do NHL vybralo jako 28. v pořadí Buffalo Sabres.

Článek

Co jste prožíval, když Jerry Forton, šéf scoutingu Sabres, přečetl nahlas vaše jméno?

Bylo to něco neuvěřitelného. Upřímně jsem si myslel, že to nebudu tolik prožívat, ale naskočila mi a husí kůže. Nepopsatelný zážitek, který si doteď moc užívám. Můj nejlepší den v životě. Atmosféra v Montrealu byla parádní.

Byl jste nervózní, jestli si vás někdo vybere v prvním kole?

Ani ne. Kdybych byl draftován až další den, tak by se nic nedělo. V prvním kole chtěl jít každý. Hlavní je, že si mě někdo vybral.

Rozhodlo o vaši pozici povedené dubnové mistrovství světa hokejistů do 18 let, na kterém jste se stal s devíti góly nejlepším střelcem i nejužitečnějším hráčem turnaje?

Osmnáctky mi určitě pomohly. Individuálně mi vyšly. Říkal jsem ale, že jsem se tam nepřijel ukazovat. Škoda, že jsme skončili čtvrtí. Jinak by nás mohlo být draftováno ještě více. Za svou pozici ale rozhodně vděčím i Karlovým Varům, kde jsem dostal šanci v A-týmu hned po příchodu z Chomutova. Energii musím poděkovat.

Kdo vám k draftu gratuloval?

Hodně v kontaktu jsem s Kubou Laukem, který mi psal před výběrem i po něm. Dostal jsem ale spoustu gratulací od kluků Karlových Varů, stejně tak od bývalých spoluhráčů. Psali mi i Ondra a David Kaše nebo Martin Frk. Gratulací byla spousta, odepisuji na ně ještě teď.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Jiří Kulich se obléká do dresu Buffala Sabres.

Měl jste nějaké indicie, že má o vás zájem právě tým Sabres?

Vůbec, překvapilo mě to. Zájem ze všech klubů jsem cítil podobný, takže jsem neměl žádného favorita, kterého bych čekal.

Co se vám vybaví, když se řekne Buffalo?

Určitě hokej. A pak asi Buffalo kuřecí křidýlka (směje se).

Jaké plány má s vámi vedení týmu pro příští sezonu?

Zatím to úplně nevím, teprve to budeme řešit. Ale já se určitě chci porvat o NHL. Kdyby to nevyšlo, tak bych mohl hrát na farmě nebo ještě na rok ve Varech. Možností je víc.

Buffalo si v prvním kole vybralo další dva centry Matthewa Savoie a Noaha Östlunda. Nebude o to těžší se prosadit do hlavního týmu?

Toho se nebojím. Myslím si, že to mám v hlavě dobře nastavené. I když kluky vzali přede mnou, tak udělám vše proto, abych teď byl před nimi já. Nedokážu říct, jaké mám šance. Opravdu se chci prosadit a budu pracovat na maximum.

Jak probíhají první dny po draftu?

Hned v sobotu jsem se z Montrealu přesunul do Buffala. Cesta autem trvala skoro sedm hodin, ale jel jsem i s Noahem. Tak jsme kecali a uteklo to jako voda. Od středy mě tu čeká development camp pro mladé a nadějné hráče. Moc se na něj těším, všichni se tu budou chtít ukázat. Lidé z týmu už ním řekli, co nás bude čekat. Navíc já jsem byl v Buffalo ještě před draftem na testování NHL Combine. Takže je fajn, že už to tu trochu znám.

Na přípravný kemp reprezentační dvacítky, který začíná v úterý, dorazíte později?

Přesně tak, mám se hlásit v neděli. Celé léto je hodně nabité a specifické. Příprava na suchu byla velmi krátká, což je škoda. Sezona začíná velmi brzy. Je ale super, že se odložené mistrovství světa juniorů dohraje v srpnu. Věřím, že to bude parádní šampionát.

Reklama

Související témata: