Hlavní obsah

Ovie, kolem hlavy ne! Jak se Češi domlouvali na Ovečkina, ale Rus si dál jel svou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za šest sezon strávených ve Washingtonu stačil Alexandra Ovečkina dobře poznat. Někdejší český hokejový brankář Michal Neuvirth v pořadu Příklep na Sport.cz tvrdí, že po hokejové stránce je osmatřicetiletý kanonýr Capitals jedním z nejlepších kapitánů, jaké kdy ve své kariéře zažil. Tréninky s ním ale úplně nejpříjemnější nebyly…

Michal Neuvirth vypráví o Alexandru Ovečkinovi. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

„Ve Washingtonu platilo, že k hráči, který měl první zápas v NHL a dával zrovna rozhovor, přiběhl Ovie s ručníkem plným pěny na holení a plácnul mu ho do obličeje. Byla to taková tradice,“ vybavuje si pětatřicetiletý Neuvirth i po několika letech nováčkovský rituál v klubu sídlícím v hlavním městě USA.

Ani on nebyl ušetřen. Byl 14. únor roku 2009, kdy se Neuvirth dozvěděl, že si na ledě Tampy Bay odbude premiéru v NHL. A přestože nikdy nebyl trémistou, tenkrát zažil vnitřní pocit do té doby snad nepoznaný.

Příklep s Michalem NeuvirthemVideo: Sport.cz

„Byl jsem strašně nervózní. Do hlavy se mi vkrádaly pochybnosti, jestli na NHL mám, když teď proti mně stojí hráči, na které jsem se až doteď díval jen v televizi. Dokázal jsem to ale ukočírovat,“ vzpomíná na výhru 5:1, ke které pomohl 32 úspěšnými zákroky.

V dresu Capitals pak během šesti sezon přidal v základní části dalších 133 zápasů a ve zlepšování se mu pomáhalo i chytání střel na trénincích od Ovečkina.

Byť jeho proslulé dělovky z kruhu moc nemusel… „Je urputný, i na tréninku chce dát z každé střely gól. Cpe to směr brána co největší silou. Ani kolikrát neví, kam střílí,“ zjistil Neuvirth.

Foto: Stanislava Benešová, Sport.cz

Michal Neuvirth.

„Nemohl jsem si ale dovolit za Oviem přijít a říct mu: ´Hele, Ovie, nestřílej nám to kolem hlavy´,“ dodává.

A tak v sezoně 2011/12 využil šance, když do Washingtonu přišel z Floridy jeho krajan Tomáš Vokoun. „Poslal jsem Vokyho, ať mu zkusí domluvit. Jenže Ovie nedal ani na Vokyho, který už byl v té době veterán a v NHL obrovská persona. V tu chvíli jsem věděl, že si budu muset zvyknout,“ usmívá se Neuvirth.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Když má Michal Neuvirth čas, rád si zahraje i tenis.

Čistě z hokejového hlediska však má současný trenér gólmanů české hokejové reprezentace do 18 let na Ovečkina jen ty pozitivní vzpomínky.

„Jeden z nejlepších kapitánů a super kluk do kabiny. Řekl bych, že ze všech Rusů, s nimiž jsem hrál, byl nejvíc americký. I když je velký vlastenec, a tak dále a tak dále. Je to výborný hokejista s obrovským talentem. Klobouk dolů před jeho kariérou,“ připomíná Neuvirth, že Ovečkin má v historické tabulce kanonýrů na svém kontě už 836 tref a od překonání Gretzkyho rekordu jej dělí 59 gólů.

Reklama