Hlavní obsah

Poslední šance pro Vránu! Měl jsem o něj strach, přiznává expert

Poslední šance? Možná. Hokejový útočník Jakub Vrána se vyhrabal za mořem z osobních problémů a snaží se o restart kariéry v dresu St. Louis. V novém působišti už vstřelil i první gól, když pomohl k výhře nad San Jose (4:2) „Doufejme, že je to záchrana jeho kariéry. V Detroitu se mu cesta zavřela," míní Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz, v pořadu Příklep. „Myslel jsem si, že Detroit vezme Kubu zpátky do sestavy. Stalo se a dobře pro Kubu, že odešel jinam a věřím, že mu to bude šlapat," dodává druhý host Příklepu, olympijský vítěz z Nagana František Kučera.

Přivezl Stanley Cup do Letňan, teď Jakub Vrána zachraňuje kariéru v NHL. Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Kézr přiznává, že se o kariéru Jakuba Vrány bál. „Obával jsem se, zda se najde tým, který o něj bude stát. Jde tam i o přebírání smlouvy. V St. Louis šanci dostat může, bylo mu zdůrazněno, že organizace po něm chce, aby byl maximálně prospěšný pro tým. Tedy, aby hrál dopředu, dozadu, rval se o puk. Ostatně, to je alfa a omega jeho hokejové kariéry, to se Kubovi někdy vyčítá," všímá si zkušený novinář.

Vrána podle něj v minulosti ukázal, že když je v situaci, kdy se tyto věci od něj očekávají, je schopen je dělat. „Dokázal to v nároďáku i ve Washingtonu. Pak se ale dostal do velkých osobních problémů, ty šly ale mimo kariéru," shrnuje fakta Kézr s tím, že měl český útočník kliku v tom, že nejslavnější liga světa má programy, které hráčům v nesnázích pomáhají. „Kdyby hrál v Evropě, dopadl by hůř. Tady přišlo záchranné laso a je otázka, zda se povede Kubovi v St. Louis hokejově restartovat."

Nejdůraznější bek v NHL, příspěvek z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

V premiérovém startu v barvách Blues Vrána šestkrát pálil, krajan Vejmelka v dresu Arizony však všechny pochytal. „Důležité je, že hrál a měl vysoký ice time," všímá si Kézr. Následně proti San Jose už se dočkal i první gólové radosti a slavil i výhru 4:2.

Bývalý reprezentant Kučera zdůraznil, že nikdo neví, jak vážný problém český útočník řešil. „V NHL, jakmile se objevil náznak problému, tak se to těší radikálně. Hráč je hned umístěn v programu, ale dál mu běží výplata a záleží jen na něm, jak se chce vrátit zpátky," líčí bývalý obránce. „Potenciál směrem dopředu v Kubovi je, bude záležet na trenérech, jak ho donutí, aby bránil a hlavně dával góly. Myslím, že ho tam brali hlavně kvůli těm gólům," dodává.

Kučera má k Vránovi hodně blízko. Hokejově totiž vyrostl v Letňanech, v klubu, který právě František Kučera s bratrem Vojtěchem založili. „Byli jsme také rádi, že když Kuba vyhrál Stanley Cup, tak si vzpomněl a první, co bylo, že pohár přivezl do Letňan a ukázal ho dětem," těší bývalého reprezentanta, který už klub ale opustil.

„Bylo to hezké gesto, bylo nabito, i když to byl trochu blázinec. Na všechno byl vymezený čas, pohár hlídali bodyguardi ale všechno dopadlo dobře," vzpomíná legendární bek, který v Česku slavil mistrovské tituly se Spartou i Slavií.

Reklama