Hlavní obsah

Extraliga juniorů? Na reprezentační osmnáctku to nestačí, upozorňuje Neuvirth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká reprezentace do 18 let se bude na přelomu dubna a května na mistrovství světa snažit navázat na stříbro z domácího Hlinka Gretzky Cupu. Bude to však složité, tým se bude muset obejít bez řady hokejistů z kanadských juniorských soutěží. „Odešlo patnáct hráčů, celá kostra týmu. Snad jich přijede na šampionát co nejvíc. Ale bohužel nemáme velký výběr,“ líčil v pořadu Příklep na Sport.cz trenér gólmanů Michal Neuvirth.

Kluci chodí do Kanady o rok dřív, než bych si představoval, říká NeuvirthVideo: Sport.cz

 
Článek

Po brzkém konci své kariéry se před touto sezonou naplno vrátil do hokejového kolotoče. Pětatřicetiletý gólman s 257 zápasy v NHL se věnuje mladým brankářům v pražské Spartě i v národním týmu do 18 let. A teď absolvoval i přípravný Turnaj pěti zemí v zámoří, kde osmnáctka skončila třetí.

Čeští mladíci dokázali porazit Finsko 5:0, ale podlehli Švédsku 4:9, USA 2:6 a na závěr Švýcarsku 2:3 po prodloužení. „Američani i Švédi byli o level výš. Tyhle porážky mi uvízly v hlavě,“ líčil Neuvirth. „Není takový rozdíl v bruslení, ale v té rychlosti umí hrát i tvrdě. Jsou velcí jako chlapi, seřezali nás,“ mínil.

Příklep s Michalem NeuvirthemVideo: Sport.cz

Obměněný tým se spoléhal především na hráče z české juniorky. Většina opor ze stříbrného turnaje v Břeclavi totiž zmizela za moře. „Kluci odchází do Kanady na můj vkus možná trochu brzy, o rok dřív, než bych si představoval,“ podotkl Neuvirth.

Hráči z domácí soutěže podle něj na mezinárodní úroveň nestačí. „Při vší úctě k naší extralize juniorů, je to úplně jiná rychlost,“ upozornil rodák z Ústí nad Labem.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Šestnáctiletý Adam Benák a jeho pěkná individuální akce proti LitvínovuVideo: Tipsport Extraliga / BPA

V konfrontaci s elitními soupeři vyčnívali pouze mladíci, kteří už okusili dospělou extraligu. Petr Sikora z Třince, Adam Novotný z Hradce Králové nebo Adam Benák z Plzně. „Tihle tři hrají v extralize dospělých, jsou fakt dobří a právě tihle stačili. Benák je navíc ještě o rok mladší kluk, neuvěřitelný talent,“ oceňoval Neuvirth.

Jenže podobných hvězdiček je v Česku málo. „Na české soupisce najdeš takových hráčů tři až pět, ale Američané mají soupisku takových hráčů plnou. V tom je největší rozdíl,“ poznamenal druhý z hostů šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr. Hlavní kouč osmnáctky David Čermák tak musí doufat, že se mu z kanadských juniorských soutěží podaří domluvit co nejvíce posil na šampionát ve finských městech Espoo a Vantaa.

Reklama

  Česko - Slovensko dnes 13 : 45
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko