Hlavní obsah

Jašek září ve Finsku, v reprezentaci zatím nepřesvědčil: Snad se teď ukážu v lepším světle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve finském Lahti si dělá dobré jméno už druhou sezonu, v národním týmu se ovšem Lukáš Jašek zatím výrazněji neprosadil. Loni během šesti zápasů nebodoval. Teď ale 25letý útočník dostal po roce a čtvrt další pozvánku a bude se snažit poprvé předvést trenéru Jalonenovi na Švédských hokejových hrách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Jašek je stejně jako loni nejproduktivnější hráč finského Lahti a po roce a čtvrt si vysloužil pozvánku do reprezentace.

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že se můžete těšit na návrat do reprezentace?

Mluvil jsem s Karim Jalonenem v prosinci a nastínil mi svůj plán. Věděl jsem, že chce protočit hodně hráčů. Tak jsem vyčkával a dělal všechno pro to, abych pozvánku dostal. Naštěstí to klaplo. Je super být zase zpátky mezi českými kluky, v české kabině.

Hokejoví reprezentanti při tréninku mrzli. Začátek byl hodně nepříjemný, ale pak jsme si zvykliVideo: Sport.cz

Z minulé sezony nemáte na národní tým nejlepší vzpomínky.

Karjala nám vůbec nevyšla, v Rusku jsem si moc nezahrál. Byl to nepovedený rok v reprezentaci. Na minulost ale nemyslím. Doufám, že se teď ukážu v lepším světle.

Co si od turnaje slibujete?

Dostal jsem se na přesilovky, tak snad posbírám body a góly. Budu se snažit bojovat pro tým a odvést to nejlepší, co ve mně je. Cítím se dobře, akorát na Hvězdě, kde jsme před odletem trénovali, byla fakt šílená kosa. Takovou jsem naposledy zažil před pěti lety ještě v Benátkách. A taky v dětství, takže to byla zajímavá vzpomínka.

Na mrazivou zimu musíte být zvyklý i z Lahti, ne?

Haly jsou moderní a teplé, ale samozřejmě venku panuje ta pravá zima. Mám ji rád. Hodně sněhu, zamrzlá jezera.

Jste rád, že jste se před dvěma roky rozhodl prozatím vzdát boj o NHL a přesunout se do Finska? Loni jste sbíral skoro bod na zápas a probojoval jste se do All Star Teamu, v této sezoně máte na kontě 34 bodů, nejvíc z Pelicans.

Jsem tam hodně spokojený, nemůžu si Lahti vynachválit. Dostávám hodně prostoru a těší mě, že tým na mně stojí. Bojujeme o šestku a všechno klape, jak má. I po životní stránce se mi tam líbí. Akorát mám rád sluníčko, a toho si od listopadu moc neužiju. Jdu na trénink ve tmě, odcházím z tréninku ve tmě. To je trochu depresivní.

Jak vám vyhovuje severská mentalita?

Finové jsou klidní, na všechno mají čas. Tím mezi nimi trochu vyčnívám. V zápasech jsem totiž hlavně poslední dobou docela nervák. Nevím proč. Teď jsem dostal stopku na dva zápasy za zbytečné a hloupé sekání. Probírám to s trenérem a snažím se na tom zapracovat. Kouč je trochu jako psycholog. Bavíme se spolu hodně, nejen o hokeji, ale i o životě. Finové jsou hodně starostliví a zajímají se o mě. To je fajn.

V týmu navíc máte i české spoluhráče. Loni Jiří Smejkal, letos Patrik Bartošák.

Je fajn mít možnost si pokecat česky v kabině. Finština je totiž strašně těžký jazyk. Snad ani nejde k ničemu přirovnat. Umím jen pár jednoduchých slovíček, hlavně sprostých (usmívá se). Naštěstí si vystačím s angličtinou.

Nezvažujete po sezoně podobně jako Bartošák návrat do Česka?

Těším se, až se zase uvidím s rodinou a kamarády, ale to jenom na léto. Je mi teprve 25 let. Ještě mám čas sbírat zkušenosti v zahraničí. Domů se můžu vrátit vždycky, teď se ale chci co nejdéle rozvíjet v cizině.

Vnímáte tedy štaci v Lahti jako odrazový můstek zpátky do zámoří?

Poslední dobou nad tím takhle přemýšlím. Po minulé povedené sezoně jsem se rozhodl v Lahti o rok prodloužit. Uvidím, co bude teď. Ale ještě je čas, v zámoří zbývá půlka sezony.

Letošní ročník by určitě bylo nejhezčí zakončit na mistrovství světa, co myslíte?

Samozřejmě, ale nepřemýšlím nad tím. Teď se chci ukázat a jestli to bude stačit na šampionát, to se uvidí.

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik v úterý večer naťukl možnost návratu státního znaku na český dres. Co byste na to řekl?

Vždycky se mi líbila starší loga. I v extralize. Změnu bych uvítal. Jako mladší jsem rád koukal na reprezentaci se státním znakem na prsou. Nevím ale, jestli pan Hadamczik svůj výrok myslel vážně, nebo ho řekl veřejnosti jen tak.

Reklama