Hlavní obsah

Nečekaný názorový obrat u reprezentace, připojí se k ní Jakub Vrána. Chci zabojovat o MS, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to velmi nečekaná zpráva v podání české hokejové reprezentace. Do její přípravy na MS se totiž už v úterý zapojí i útočník Jakub Vrána. Když byl přitom generální manažer národního týmu Petr Nedvěd před necelými třemi měsíci hostem pořadu Příklep na Sport.cz, na adresu 28letého vítěze Stanley Cup z roku 2018 prohlásil, že to není hráč který by mohl reprezentovat na domácím šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Vrána na archivním snímku

Článek

V té době Vrána po absolvování Asistenčního programu NHL a NHLPA určeného hráčům s psychickými problémy či závislostmi na návykových látkách ztratil místo v St. Louis a nesáhl po něm ani žádný jiný tým z NHL. Sezonu tak dohrával na farmě Bluesmanů v AHL za Springfield Thunderbirds.

Za tu dobu se však situace změnila. A tak hlavní trenér reprezentace Radim Rulík spolu s Nedvědem pozvali Vránu k národnímu týmu. Hlásit se má už v úterý na tréninku v Bratislavě. Právě na Slovensku odehrají Češi další dva přípravné zápasy před MS proti Slovákům - v pátek v Trenčíně, o den později v Bratislavě.

„Během kempu v Českých Budějovicích jsme se společně s trenéry shodli, že si Kuba Vrána zaslouží šanci porvat se o místo v sestavě na mistrovství světa. Chtěli jsme, aby se zapojil co nejdříve do přípravy, a tak jsem v průběhu týdne zjišťoval, kdy reálně může přicestovat. Poslední utkání v AHL odehrál v sobotu večer,“ říká Nedvěd na adresu bronzového medailisty z MS 2022 a účastníka tří světových šampionátů.

„Poté jsme spolu mluvili a i on projevil velký zájem dorazit co nejdříve a zabojovat o místo v sestavě. Naštěstí i klub mu umožnil, aby mohl absolvovat výstupní a zdravotní testy hned po posledním zápase a díky tomu se stihne k našemu mužstvu připojit už v úterý,“ dodal Nedvěd s tím, že Vrána přistál v pondělí odpoledne na letišti v Praze.

Vrána v aktuální sezoně odehrál v NHL za St. Louis 21 zápasů, zaznamenal dva góly a čtyři asistence. Od prosince působil zejména na farmě v AHL, za Springfield ve 42 duelech nasbíral 36 bodů za 16 gólů a 20 asistencí.

„Kuba má za sebou sezonu, během které se neudržel v hlavním týmu NHL. Na farmě se mu ale začalo herně dařit a byl i produktivní. I přesto, že většinu sezony strávil v AHL, mu chceme dát šanci v našem přípravném kempu. Chceme ho vidět v akci už během dvou zápasů na Slovensku,“ vysvětluje Rulík.

„Jsem rád, že mi trenérský štáb dal tuto šanci poprat se o nominaci na světový šampionát. I z toho důvodu jsem se snažil urychlit všechny procesy po konci klubové sezony, abych se k národnímu týmu mohl připojit už tento týden. Jsou přede mnou dvě utkání na Slovensku, a když se ukážu v dobrém světle, věřím, že dostanu šanci i příští týden v dalších třech zápasech v Brně. Teď už je jenom na mně ukázat, že na to pořád mám, abych reprezentoval Česko na mistrovsví světa,“ prohlásil Vrána, jenž dosud odehrál za nároďák 29 zápasů a vstřelil devět gólů.

Trenérovi Rulíkovi se tak budou na slovenském přípravném kempu hlásit tři brankáři, 10 obránců a 18 útočníků.

Aktuální složení hokejové reprezentace

Brankáři:

Lukáš Dostál (Anaheim), Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona)

Obránci:

Jan Koštálek, Libor Hájek (oba Pardubice), Michal Kempný, Jakub Krejčík (oba Sparta Praha), Jan Ščotka (Kometa Brno), Jiří Ticháček (Kladno), Radko Gudas (Anaheim), Dominik Mašín (Ilves Tampere), Jan Rutta (San Jose), David Špaček (Iowa Wild), Libor Zábranský (Ässät Pori), Tomáš Kundrátek (Třinec)

Útočníci:

Filip Chlapík, Pavel Kousal (oba Sparta Praha), Michal Kovařčík, Ondřej Kovařčík (oba Jukurit Mikkeli), Tomáš Nosek, Ondřej Palát (oba New Jersey), Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Ondřej Kaše (Litvínov), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Jakub Flek (Kometa Brno), Roman Červenka (Rapperswil-Jona), Dominik Kubalík (Ottawa), Radan Lenc (HV 71), Matěj Stránský (Davos), Michael Špaček (Ambri-Piotta), David Tomášek (Färjestad), Jakub Vrána (St. Louis), Radim Zohorna (Pittsburgh), Daniel Voženílek (Třinec), Lukáš Sedlák (Pardubice).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.