Hlavní obsah

O Jalonenovi se ani nehlasovalo. Teď je na tahu Havlát, končí asistent Norrena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zůstane Kari Jalonen jako hlavní trenér hokejové reprezentace, nebo bude odvolán rok před vypršením kontraktu? Tak zněla hlavní otázka před jednáním výkonného výboru svazu, jenže na ní nakonec vůbec nedošlo. Hlavní resumé? Generální manažer národního týmu Martin Havlát má do 20. června vypracovat vizi pro MS 2024 konané v Praze a Ostravě. Teprve poté se rozhodne, jestli Jalonen se svým realizačním týmem ve funkci setrvají. Kdy přesně ale bude výkonný výbor jednat, jasné není.

O kouči Jalonenovi zatím nerozhodnuto. Výkonný výbor si nechá vypracovat zprávu. Chce vizi pro MS 2024Video: Sport.cz

 
Článek

„Musí nás přesvědčit, že na domácím šampionátu dostanou z hráčů maximum," prohlásil po čtvrtečním jednání 11členného výkonného výboru šéf svazu Alois Hadamczik s tím, že Havlátova vize má obsahovat, jak celý realizační tým chce dělat nadcházející MS a jak budou rozděleny kompetence, aby nároďák hrál živelnější hokej.

Pakliže by Jalonen u národního týmu zůstal, jeho spolupracovníky budou jen Češi. To nabízí možnost setrvání Libora Zábranského s Martinem Eratem na pozici asistentů. Jalonen prohlásil, že by s českými asistenty chtěl pokračovat. Jistojistě ale skončí Jalonenův krajan Fredrik Norrena. Někdejší reprezentační gólman působil u české reprezentace jako videotrenér. „Kari Jalonen řekl, že toho kolegu z Finska k sobě nechce. A on tady bude jako finský trenér sám," uvedl Hadamczik.

Po čtvrtečním Jalonenově vystoupení a jeho předložení herní analýzy tak ve výkonném výboru největší otázku vzbudily kompetence, především to, kdo rozhodoval o – a dá se říct podivném – nasazování brankářů. „Na začátku turnaje to byl Kari Jalonen, pak se dohodli, že druhou polovinu bude dělat Zdeněk Orct," přiznal Hadamczik. „Chceme vědět, jestli ty kompetence mají být stejné. A chceme to písemně."

Nemá cenu si nalhávat, že zpráva, kterou teď výkonný výbor žádá, je dosti nestandardním řešením. Hadamczik to vysvětluje: „Chceme v té detailní zprávě vědět, s jakou vizí přicházíme do Prahy a ta vize se musí oproti Rize změnit, aby náš hokej byl agresivnější, živější, abychom z toho měli jako diváci pocit, že je tu obrovské nasazení a vůle pro Česko udělat maximální výsledek."

Zároveň upozornil, že si chce v oné zprávě přečíst, jak trenér dostane z extraligových hráčů víc, než tomu bylo teď na šampionátu. „Není možné, že bychom měli horší hráče než v Německu, Švýcarsku. Musíme být přesvědčeni, že z českých hráčů dostaneme maximální výkon. Musí nám říct, jak chce s týmem pracovat. Nikdo z výkonného výboru nevěří tomu, že na mistrovství světa to bylo maximum, co jsme z nich dostali. Chceme mít daleko aktivnější pohyb. Aby hráči šli do toho utkání s vůlí a radostí porazit soupeře."

Národní tým na šampionátu v Tampere a Rize propadl herně i výsledkově, neslané a nemastné výkony vyvrcholily porážkou 0:3 ve čtvrtfinále s USA, což přineslo konečné osmé místo, historicky nejhorší umístění české reprezentace na MS.

Jalonen před výkonným výborem mluvil zhruba hodinu a půl, poté došlo i na hodnocení Zábranského, trenéra brankářů Orcta a Havláta. Na hlasování o Jalonenově budoucnosti nakonec nedošlo hlavně proto, že výkonný výbor v čele s Hadamczikem nechtěli učinit unáhlené závěry a naopak chtěli mít čisté svědomí. Proto snaha finální rozhodnutí odložit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články