Hlavní obsah

Startuje baráž hokejových bašt o extraligu. Jágr tvrdě trénoval, Žukov skryje ruské symboly na masce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem se potkali ve vypjatém finále 1. ligy, jehož vítěz byl za odměnu katapultován do extraligy. Teď je čeká odveta, ve které Kladno může proti Jihlavě ztratit přesně to, co loni nad ní získalo. V neděli (16.00, ČT Sport) startuje hokejová baráž, v níž si Kladno buď udrží příslušnost mezi republikovou elitou, či do ní naopak povýší Jihlava.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr z Kladna během utkání se Spartou.

Článek

"Víme, že to nebude vůbec nic jednoduchého. To jsme zažili minulý rok, kdy jsme měli podobné mužstvo a hráli jsme s Jihlavou na sedm zápasů. Proti soupeři, který možná ani neměl takové ambice postoupit, když jim hrozilo, že ani nebudou mít zimní stadion. Ale malém to udělali. Počítám s tím, že to bude hrozně těžké," řekl Jaromír Jágr, majitel i hráč Kladna.

Loni se série natáhla na nejvyšší počet sedmi zápasů. Teď ale proti sobě stojí dva celky v diametrálně odlišné situaci – Kladno po konci základní části mělo 40denní volno, které si zpestřilo čtyřmi přípravnými zápasy i dvoufázovými tréninky. To Jihlava teprve v úterý dohrála finále 1. ligy proti Vsetínu.

"Musela se zvolit nějaká cesta, protože nechcete moc trénovat na začátku, aby tě to nepřestalo bavit. Ale v půlce cesty jsme měli zápasy s Kolínem, kde bylo vidět, že jsme trošku ztratili hokejový um i fyzičku. Tak jsme tréninky museli změnit," popisuje Jágr.

Padesátiletý kmet se po Novém roce v týmu stáhl do ústraní. V osmi utkání neodehrál víc než 10 minut, patnáct zápasů v řadě nebodoval. Nicméně teď měl prostor dohnat tréninkové manko, a tak se dá očekávat, že jeho role v baráži bude mnohem výraznější.

„Budu hrát takovou roli, na jakou budu mít. Výhoda je, že jsem majitel, a můžu se tak obsadit do jakékoliv role. Ale pro mě je nejdůležitější tým. Pokud budu vědět, že na to nemám, nemusím hrát vůbec. Pro mě je důležitý tým, nikoliv já. O mě tady vůbec nejde," tvrdí legendární útočník.

„Na druhou stranu chci být připravený, kdyby se náhodou někdo zranil, kdyby se mi dařilo. Připravoval jsem se líp než ty poslední dva měsíce v extralize. Věděl jsem, že se nám docela daří, tak jsem se odsunul a nikam se necpal, protože jsem viděl, že mužstvo hraje dobře. Nechodil jsem na přesilovky a byl jsem ve třetí čtvrté lajně. Hrál jsem devět minut za zápas. Věděl jsem, že kdyby se někdo náhodou zranil, stejně nemůžu nijak víc pomoct. Na to jsem neměl. Spíše jsem se soustředil na to, že jsem pomáhal při trénování," dodal Jágr.

TK s Jaromírem JágremVideo: Sport.cz

Druhá strana je zdánlivě v roli outsidera. Však i kapitán Jihlavy Josef Skořepa říká: "Kladno má extraligový tým, úplně jiný, než mělo loni. My je budeme chtít co nejvíc potrápit, ne-li překvapit celou republiku." Jeho parťák Filip Seman ale odvážně namítá: "Věřím, že šanci reálně máme. Není to zase až tak obrovský rozdíl. Samozřejmě oni jsou odpočinutí, ale my jsme zase v nějaké herní praxi. Oni musí, my můžeme. A gólmana máme skvělé."

Maxim Žukov trápil kladenské střelce už loni, teď má opět výtečnou formu, byť coby Rus budil v prvoligovém play off pozornost i jinak. Na masce má ruské symboly, což v současnosti je – zvlášť když je vlastníkem Dukly město Jihlava – hodně nevhodně. Po mediálním tlaku ale znaky v baráži zakryje.

Kladno baráž – stejně jako celou sezonu – odehraje ve vyhnanství v Chomutově, protože jeho stadion stále prochází rekonstrukcí. Na příští ročník ale už má být připraven, a tak Jágr říká: "Z venku vypadá velice dobře, až jsem mile překvapený. Záleží jen na nás, jakou soutěž na něm budeme hrát."

To Jihlava prožívá přesný opak. S legendárním Horáckým zimním stadionem, na kterém ještě ve slavných armádních dobách získalo 12 titulů, se právě baráží rozloučí. Pak půjde zimák z roku 1955 k zemi a případné extraligové vyhnanství bude muset pro změnu najít Dukla.

Vítěz baráže bude znám nejpozději 29. dubna.

Reklama

Související témata: