Hlavní obsah

Slováci děsili Kanadu! Šok odvrátil nádherným gólem zázračný talent. Zámoří nadšeně tleská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už ve skupině překvapivě skolili favorizované Američany a ve čtvrtfinále sahali hokejisté Slovenska na MS do 20 let po obrovské senzaci proti domácí Kanadě, s níž prohráli až v prodloužení 3:4. Rozhodla nakonec největší hvězda šampionátu Connor Bedard, nad jehož parádní individuální akcí z prodloužení pějí v zámoří oslavné ódy.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Connor Bedard se opět stal kanadským hrdinou.

Článek

Slováci měli na dosah výhru ve skupině, což by jim pro čtvrtfinále přihrálo letos slabé Němce. Jenže v závěrečném utkání základní části neudrželi dvoubrankový náskok nad Švýcarskem a na úvod vyřazovacích bojů tak vyfasovali tu vůbec nejtěžší možnou výzvu.

Kanadě ale dokázali pořádně zatopit. Zámořského favorita zachránil před šokujícím vyřazením až parádní kousek zázračného talentu.

„Těžko se mi hledají slova. Jsem na chlapce hrdý. Předvedli, jak se má reprezentovat Slovensko. Nesmírně mě to těší, přestože uvnitř všichni pláčeme a jsme zklamaní z porážky. Před zápasem jsme si říkali, že letíme na papírovém letadle na Mars. A naše mise skončila těsně před přistáním," hodnotil vystoupení Slováků kouč Ivan Feneš.

„To, co kluci předvedli, si zaslouží absolutorium. Pro mě jsou vítězi zápasu. Zažil jsem teď nejlepší zápas na střídačce v kariéře," dodal.

„Byl to neskutečný zápas v krásné atmosféře. Velmi si vážím toho, že Kanaďani ukázali respekt a zatleskali nám. Ze strany našeho týmu to byla velká show," uvedl střelec druhého slovenského gólu Róbert Bačo.

Nejopěvovanějším hrdinou ale je, stejně jako ve všech předchozích zápasech Kanady, sedmnáctiletý Kanaďan Connor Bedard, který tentokrát dal dva góly a na jeden nahrál. To nejlepší si schoval na rozhodující chvíli, když v šesté minutě prodloužení si povodil všechny Slováky na ledě a přelstil i jinak vynikajícího brankáře Adama Gajana.

Hala v Halifaxu explodovala nadšením. „Bedard to zase dokázal. Tenhle jeho gól se bude ukazovat vedle zlaté trefy Sidneyho Crosbyho jako zásadní milník celé éry," píše zámořský server Sportsnet.

„Každý den musím vymýšlet nové slovo, kterým bych ho popsal. Úchvatné na něm je, že je při tom všem velmi skromný a týmový hráč, který má obrovskou touhu po vítězství," opěvoval hvězdu svého týmu kouč Kanady Dennis Williams.

V zámoří ale vrší chválu i na slovenský tým. „Kanada čelila nejtěžší výzvě od zápasu s Českem, protože drsní Slováci vyrukovali s old school jednoduchou a přímočarou taktickou hrou, kterou ozdobil hvězdným představením brankář Adam Gajan," píše Sportsnet.

„Slovenský tým zápas nevyhrál, ale získal si obří hromadu respektu od každého, kdo rozumí hokeji," doplnil v komentáři na stejném serveru bývalý skaut NHL Jason Bukala. I o vyzdvihl fenomenální výkon brankáře Gajana, který čelil 56 střelám a turnaj zakončil s úspěšností zákroků na úctyhodných 93,6 %.

Reklama

Související témata: