Hlavní obsah

Zdrcení Švédové si stěžují na zářez rozhodčího. Bylo to jasné! Češi měli štěstí, shodují se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské zklamání a frustrace zavládly ve švédském hokejovém táboře po vyřazení od českého týmu v semifinále MS do 20 let. Tamní média i samotní hokejisté se shodují, že hráči Tre Kronor podali svůj nejlepší výkon na turnaji. Podle zdrcených švédských mladíků rozhodlo o jejich porážce 1:2 v prodloužení z velké částí štěstí, které se přiklonilo k Česku. Stěžovali si také na křivdu v podání rozhodčího v prodloužení.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Švédští hokejisté (zleva) Axel Sandin-Pellikka, Carl Lindbom a Victor Stjernborg po inkasovaném gólu v prodloužení semifinále MS do 20 let s Českou republikou.

Článek

„Češi měli štěstí na svojí straně. Je to hrozné, cítím obrovskou prázdnotu," soukal ze sebe střelec jediného švédského gólu v utkání Ludvig Jansson. Po jeho trefě z úvodu druhé třetiny Seveřané vedli až do šedesáté minuty, kdy poprvé překonal skvělou defenzívu soupeře v čele s brankářem Carlem Lindbomem při risku bez gólmana David Jiříček.

„Zápas jsme kontrolovali. Měli jsme spoustu šancí ho rozhodnout," doplnil autor celkem tří gólů z obou zápasů na turnaji proti týmu trenéra Radima Rulíka.

Podobně mluvil i gólman Lindbom. „Měli jsem hodně šancí. Upřímně si myslím, že měli Češi i dost štěstí. Hráli jsme dobře, ale něco nám chybělo, aby nám tam třeba spadl nějaký šťastný gól," posteskl si v rozhovoru pro televizi SVT.

Švédové také cítili křivdu, protože podle jejich mínění měl být zhruba minutu před rozhodujícím gólem Jiřího Kulicha vyloučen Jiříček za podražení Noaha Östlunda.

„Podle mě to bylo podražení. Rozhodčí ale asi viděl něco jiného. Teď už s tím ale nic neuděláme," stěžoval si Östlund, jenž krátce před inkriminovaným momentem málem překonal brankáře Tomáše Suchánka.

„I já si samozřejmě myslím, stejně jako všichni Švédové, že to mělo být vyloučení. Od rozhodčího jsem žádné vysvětlení neslyšel, ale podle mě to bylo jednoznačně na vyloučení," přikyvoval Jansson.

„Chtěli jsme, aby po tom zákroku následovalo vyloučení, ale měl jsem pocit, že rozhodčí už nechávají zápas více méně plynout. Ve zpětném pohledu je to pro nás hodně hořké, ale nechci se na nic vymlouvat," komentoval situaci kouč Magnus Hävelid.

Ten měl jinak pro výkon svého týmu jen slova chvály. „Myslím, že jsme odehráli svůj vůbec nejlepší zápas na turnaji. Byl to těsné, teď trpím spolu s klukama," dodal.

I komentátor listu Aftonbladet Hans Abrahamsson má za to, že na Česko nestačil ani nejlepší švédský výkon na mistrovství. Jedinou slabinou Hävelidova výběru se podle něj opět ukázala špatná hra v přesilovce. A to obzvlášť v téměř dvouminutové početní převaze pěti proti třem ve druhé třetině, kdy mohli jít Skandinávci do dvougólového trháku.

„To byla naprosto zásadní pasáž celého zápasu. Hävelid při ní dokonce vypotřeboval svůj jediný time out. Hra v přesilovce byla stereotypní. Všichni přitom chápou, co by s brankářem, jakým je Carl Lindbom, v zádech znamenalo dvougólové vedení," píše Abrahamsson.

„Naši junioři přišli o finále tím nejkrutějším možným způsobem. Ale kromě špatné přesilovky odehráli téměř perfektní zápas. Tým ze sebe vymačkal na turnaji to nejlepší, co umí. Většina hráčů odvedla skvělý výkon," pokračoval Abrahamsson.

„Švédsko neprohrálo na dvacítkách s Českou republikou od novoročního zápasu v roce 2002. To je víc než dvacet let. A zrovna znovu v Halifaxu. Nemyslím, že je nějaká extra pohroma prohrát s takovým soupeřem po dvaceti letech. Česká republika skutečně udělala obrovský pokrok a nyní je minimálně stejně dobrá jako ostatní velmoci. Je plně srovnatelná i s Kanadou a USA. Pro juniorské MS je jen dobře, že se špička zase rozšířila," dodal s respektem švédský komentátor.

Reklama

Související témata: