Hlavní obsah

Čeští házenkáři znají soupeře na evropském šampionátu, čekají je i mistři světa

Aktualizováno

Čeští házenkáři se na lednovém evropském šampionátu v Německu v základní skupině F utkají s mistry světa z Dánska, Portugalskem a nováčkem závěrečného turnaje Řeckem. Rozhodl o tom dnešní los v Düsseldorfu. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého odehrají celou skupinu v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Čeští házenkáři znají své soupeře na mistrovství Evropy

Článek

Český celek postoupil na mistrovství Evropy počtvrté za sebou a poosmé z posledních devíti kontinentálních šampionátů. Los v Düsseldorfu rozdělil 24 účastníků turnaje do šesti čtyřčlenných skupin, z nichž vždy první dva týmy v tabulce postoupí o další fáze. Tou budou dvě šestičlenné skupiny.

Český celek byl před losem ve třetím ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že se vyhne Polsku a čtyřem balkánským zemím Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku a Severní Makedonii.

Z nejsilnějšího koše dostali Sabatého svěřenci zřejmě největšího favorita na zlato Dánsko, které ovládlo poslední tři světové šampionáty včetně toho letošního. Na minulém Euru získali Seveřané bronz a na olympijských hrách stříbro. Reprezentanti se s Dánskem naposledy utkali na kontinentálním šampionátu v roce 2018 a senzačně o gól zvítězili. Na mistrovství tehdy nečekaně skončili šestí.

Los základních skupin:
Skupina A (Berlín): Německo, Francie, Severní Makedonie, Švýcarsko.
Skupina B (Mannheim): Španělsko, Rakousko, Chorvatsko, Rumunsko.
Skupina C (Mnichov): Island, Maďarsko, Srbsko, Černá Hora.
Skupina D (Berlín): Norsko, Slovinsko, Polsko, Faerské ostrovy.
Skupina E (Mannheim): Švédsko, Nizozemsko, Bosna a Hercegovina, Gruzie.
Skupina F (Mnichov): Dánsko, Portugalsko, ČESKO, Řecko.

Těžkým soupeřem bude pro Čechy i Portugalsko, které sice předloni na Euru obsadilo až 19. příčku, ale o dva roky předtím šestou příčkou stanovilo své dosavadní maximum. Tým z Pyrenejského poloostrova na rozdíl do Sabatého svěřenců startoval na lednovém mistrovství světa a skončil třináctý. Řekové budou spolu s Faerskými ostrovy a Gruzií na velkém turnaji debutovat a patří k největším outsiderům šampionátu.

Kontinentálního mistrovství se zúčastní 24 týmů potřetí v historii, poprvé ale bude rozšířený závěrečný turnaj hostit jen jedna země. Němci šampionát uspořádají od 10. do 28. ledna příštího roku.

Program českého týmu ve skupině:
11. ledna: ČESKO - Dánsko
13. ledna: ČESKO - Portugalsko
15. ledna: ČESKO - Řecko

Na minulém mistrovství Evropy vloni v lednu Češi neprošli ze základní skupiny, byť sehráli vyrovnané zápasy s pozdějšími finalisty Švédskem a Španělskem. Národní mužstvo tehdy ještě vedl zkušený trenér Rastislav Trtík, kterého poté nahradil Sabaté a postupem na šampionát v příštím roce dosáhl na první úspěch na české lavičce.

Reklama