Hlavní obsah

Dvě české hvězdy se spojily! Tohle ještě nikdo nedokázal, hlásí jejich kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší česká plážová volejbalistka posledních let Markéta Nausch Sluková načíná novou éru. V roli maminky a s novou spoluhráčkou. Návrat na kurty ohlásila podle očekávání s bývalou reprezentační kapitánkou v šestkovém volejbale Helenou Havelkovou.

Nový hvězdný tým má v plážovém volejbale dokázat to, co nikdo jiný. Cílem Paříž 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Svoji spolupráci ohlásily symbolicky v pražském Café Louvre. Právě u něj, přesněji na kurtech pod Eiffelovou věží, by se rádi objevily na hrách v Paříži.

Už když vloni na podzim po smolné olympiádě v Tokiu, kde nemohla s Barborou Hermannovou kvůli pozitivnímu testu na covid ani jeden zápas, ohlásila Nausch Sluková přestávku s plány na založení rodiny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 🌟2Stellar Team🌟 (@2stellarteam)

V červnu se jí spolu s partnerem a koučem Simonem Nauschem narodila dcera Maya a už v tu dobu se spřádal plán na nový projekt spolu s Havelkovou.

Ta byla dlouhé roky nejlepší českou hráčkou v hale, vystřídala angažmá v Itálii, Rusku, Turecku, Polsku a Číně, ale vloni se po 16 sezonách rozhodla přesunout na plážový kurt. Motivace byla jasná: olympiáda v Paříži. Také si na tiskové konferenci s úsměvem oddechla, že může po delší době před novináři mluvit česky.

„S Helčou se známe přes patnáct lety, kdysi jsme spolu jako kadetky hrály v nároďáku šestkový volejbal, pak jsme šly každá svou cestou. A po hrách v Tokiu se Helča ozvala, že by ráda absolvovala poslední sezonu v šestkách a poprosila mě, jestli bych ji propojila se Simonem, aby se poradila, jak provést přechod z šestek na beach,“ popisovala Nausch Sluková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Helena Havelková a trenér Simon Nausch.

Havelkovou už to táhlo na písek delší dobu. Sice získala tituly ve čtyřech zemích, vyhrála pohár CEV, ale toužila po změně. „Jsem moc ráda, že vyšel můj plán A a půjdu do toho s tou nejlepší,“ těší ji.

Jenže do olympiády v Paříži zbývají necelé dva roky, do žebříčku se počítá 12 turnajů… „Procházím teď rychlokurzem beache a snažím se zužitkovat zkušenosti ze šestkového volejbalu,“ přiznává.

Přechod to není snadný, když Havelková měla vypíchnout jednu věc, která jí dělá největší problém, rozesmála se: „Jenom jednu?“ Pak přiznala, že nejnáročnější je pohyb po kurtu.

„Běhat na písku a na palubovce je velký rozdíl. Jsem zvyklá skákat na podání i na síti, jenže na písku přece jen koukám z jiného úhlu,“ pousmála se 188 centimetrů vysoká hráčka. „Ale zvykám si i na vítr, víc posiluju,“ vypočítává.

Také Nausch Sluková musela rychle obnovit návyky. „Hrála jsem patnáct let, tak se to snad nezapomíná. Snažila jsem se hýbat i během těhotenství, mohla jsem se k tomu vrátit i po porodu, i když samozřejmě bez nějakých divočin,“ popisuje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený SPORT INVEST (@sport_invest)

Kdy by se mohly poprvé 34leté hráčky představit bok po boku v zápase? Reálný scénáře je s říjnovými turnaji v Dubaji, pravděpodobnější v listopadu. Marketingové označení dvojice pod vedením Simona Nausche je 2Stellar Team, tedy tým dvou hvězd odkazující na to, že se spojila dvě esa z lehce odlišných odvětví.

„Aby uspěly špičková hráčka po těhotenství a špičková hráčka ze šestek, to ještě nikdy nedokázal. A naší filosofií je, že když někdo říká, že nemáme šanci, tak do toho jdeme,“ vyhlásil Nausch.

Reklama