Hlavní obsah

FIA potvrdila zrušení GP Ruska F1, ruští a běloruští jezdci ale smí závodit

Mezinárodní automobilová federace FIA odsoudila po mimořádném zasedání Světové rady motorsportu ruskou invazi na Ukrajinu a potvrdila avizované zrušení Velké ceny Ruska formule 1. Ruským a běloruským jezdcům ale v mezinárodních soutěžích povolí i nadále startovat, pokud budou vystupovat jako neutrální sportovci pod vlajkou FIA.

Foto: Albert Gea, Reuters

Formule se letos v Rusku nepojede. Ilustrační foto.

Článek

Vedení FIA se rozhodlo podobně jako další sportovní organizace následovat doporučení Mezinárodního olympijského výboru a vyřadilo národní týmy Ruska a Běloruska ze svých soutěží. Navíc nebude na území obou zemí pořádat žádné závody.

Ruští a běloruští piloti, kteří budou chtít v závodech pod hlavičkou FIA startovat, se musí zavázat k dodržování zásad míru a politické neutrality. Na jejich vozech nebudou smět být žádné státní symboly obou zemí ani národní barvy.

O místo ve formuli 1 tak nemusí nutně přijít pilot Haasu Nikita Mazepin, jeho budoucnost je ale i tak nejistá. Vedení stáje se tento týden bude s ohledem na ruský útok zabývat nejen jeho pozicí v týmu, ale také smlouvou s hlavním sponzorem společností Uralkali, kterou vlastní jezdcův otec.

Ruským a běloruským členům FIA bude až do odvolání pozastaven výkon funkcí. Členským organizacím z obou zemí bude rovněž s okamžitou platností zmrazeno financování a udělování grantů.

Reklama

Související témata: