Hlavní obsah

FIA prošetřuje Renault, loňské vítězství Alonsa v Singapuru měl být podvod

PRAHA

Mezinárodní automobilová federace (FIA) hodlá pořádně prověřit loňský zářijový závod formule 1 v Singapuru, kde vyhrál Fernando Alonso ze stáje Renault. Důvodem mají být podezřelé okolnosti nehody jeho tehdejšího stájového pilota Nelsona Piqueta Jr. Podle některých zpráv měl totiž Piquet havarovat úmyslně do bariéry na pokyn Renaultu, aby umožnil Alonsovi vyhrát.

Článek

Renault v loňské sezóně F1 zrovna nezářil a jejich trumf Fernando Alonso začal  Velkou cenu Singapuru na patnáctém místě. Jenže to ještě netušil (nebo snad ano?), že týmu Flavia Briatoreho doveze vítězství. Ne však ledajaké. Za výhru v prvním nočním závodu historie F1 totiž hodně vděčil svému tehdejšímu kolegovi Nelsonu Piquetovi Jr.

Syn slavného otce v 15. kole rozbil svůj vůz bočním nárazem do zdi a na trať muselo vyrazit safety car. Shodou okolností v okamžiku, kdy se piloti chystali k prvním zastávkám v boxech. Jediní, kdo měli v té době natankováno, byli Piquet a Alonso. Španělský pilot se tak snadno dostal do vedení a nakonec si dojel až pro vítězství.

Už tehdy se vyrojily spekulace o tom, že Piquet havaroval úmyslně na pokyn týmu výměnou za smlouvu s Renaultem i pro tuto sezónu. Po letošní GP Maďarska ale Piquet dostal "padáka" a zřejmě se někomu o okolnostech nehody svěřil.

Reklama

Související témata: