Hlavní obsah

Pole position při premiéře F1 v Mugellu si zajistil Hamilton

Do nedělní Velké ceny Toskánska formule 1 odstartuje z pole position šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Vedoucího jezdce průběžného pořadí v první řadě doplní týmový kolega Valtteri Bottas. Třetí místo v kvalifikaci obsadil Max Verstappen z Red Bullu.

Foto: Bryn Lennon, Reuters

Mistr světa Lewis Hamilton oslavuje prvenství v kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Toskánska.

Článek

Hamilton si pro 95. pole position v kariéře dojel časem 1:15,144 a jako první dokázal v Mugellu, kde se šampionát formule 1 představil úplně poprvé, Bottase porazit. Finský pilot totiž ovládl všechny tři tréninky, ale dnes za obhájcem titulu zaostal o 59 tisícin sekundy.

"Tenhle okruh je fantastický. Do zatáček šest až devět jedete v rychlosti kolem 300 kilometrů za hodinu a přetížení je neuvěřitelné," uvedl Hamilton. "Jak je náročný, ukázalo, že Valtteri byl lepší než já nejen v pátek, ale ještě dnes dopoledne," přidal. "Hodně jsme s mechaniky zapracovali na nastavení a také na nájezdech do zatáček, takže se mi nakonec podařilo zajet kolo, jaké jsem potřeboval," uvedl Hamilton, kterému ale hodně pomohla i chyba Estebana Ocona z Renaultu, po níž byly vyvěšeny žluté vlajky a Bottas při posledním pokusu musel zpomalit.

"Určitě mi to ublížilo, protože jsem byl rozjetý a vypadalo to na dobrý výsledek," prohlásil finský pilot. "Je to zklamání, protože od začátku jsem tady jezdil rychle. Ale do první zatáčky bude zítra dlouhá cesta a mohl by mi tam pomoci i protivítr," dodal Bottas.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

V úvodním tréninku na Velkou cenu Toskánska byl nejrychlejší Valtteri Bottas.

Jezdci Mercedesu mají při prvním ročníku Velké ceny Toskánska co napravovat. Hamiltona před týdnem v Monze připravila o jasné vítězství nepovolená zastávka v boxech, zatímco Bottas po špatném startu z druhého místa dojel až na páté pozici.

Velká cena Itálie nevyšla ani Verstappenovi, který kvůli technickým problémům odstoupil. Do nedělního závodu v Toskánsku odstartuje ze třetího místa, na kterém pilot stáje Red Bull dojel se ztrátou téměř čtyř desetin sekundy na Hamiltona.

Čtvrté místo v kvalifikaci obsadil jeho týmový kolega Alexander Albon a na trápení Ferrari, které na domácím testovacím okruhu v Mugellu slaví jubilejní 1000. závod, dal pátým místem alespoň na chvíli zapomenout Charles Leclerc. Druhý jezdec italské stáje a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel byl až čtrnáctý.

Foto: Pool, Reuters

Pierre Gasly během tréninku na Velkou cenu Španělska.

Ještě o dvě příčky hůř dopadl nečekaný vítěz předchozího závodu v Monze Pierre Gasly. Pilot Alpha Tauri, který jako jediný spolu s Verstappenem dokázal v dosavadních osmi závodech sezony narušit nadvládu mistrovského Mercedesu, v kvalifikaci vypadl už v první části.

Nedělní závod budou od 15:10 stejně jako při trénincích a kvalifikaci poprvé v koronavirem ovlivněné sezoně sledovat v omezeném počtu diváci. Hamilton bude útočit na 90. vítězství v kariéře, kterým by se dotáhl na rozdíl jediného triumfu od rekordu slavného Michaela Schumachera.

Kvalifikace na GP Toskánska, závod MS formule 1 v Mugellu:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15,144
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,059
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,365
4. Albon (Thaj./Red Bull) -0,810
5. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,126
6. Pérez (Mex./Racing Point) -1,167
7. Stroll (Kan./Racing Point) -1,212
8. Ricciardo (Austr./Renault) -1,399
9. Sainz (Šp./McLaren) -2,726
10. Ocon (Fr./Renault) bez času.
Pozn.: Pérez na startu přijde o jednu pozici po trestu za zavinění nehody v pátečním druhém tréninku.

Reklama

Související témata: