Hlavní obsah

Pořád jsem jen člověk, uvedl Hamilton a po chybě v Imole si připomněl motokáry

S vysvětlením, že je i přes 96 výher a sedm titulů mistra světa pořád jen člověk, omlouval Lewis Hamilton svou nedělní chybu ve GP Emilie Romagny formule 1. Britský jezdec Mercedesu skončil při předjíždění vozů o kolo zpět mimo trať a závod pro něj málem skončil. Pomohla mu ale nehoda jeho týmového parťáka Valtteriho Bottase s Georgem Russellem, po níž byl závod přerušen a on se mohl ještě vrátit na druhé místo. Díky tomu udržel průběžné vedení v MS.

Foto: Giuseppe Cacace, ČTK/AP

Brit Lewis Hamilton.

Článek

"Co na to říct, měl jsem štěstí. Pořád jsem jen člověk, takže jsem udělal chybu, ze které se mohu poučit," citovala Hamiltona agentura Reuters. Následná stíhací jízda po restartu mu připomínala "staré dobré motokáry"

Jeho chyba v 32. kole nicméně vzbudila mezi světovými experty užaslé reakce, neboť je šestatřicetiletý Brit známý svou spolehlivostí. I díky tomu porážel v minulosti Sebastiana Vettela nebo Nica Rosberga a vyrovnal v počtu titulů Michaela Schumachera.

Tentokrát ale pod tlakem ujíždějícího Maxe Verstappena z Red Bullu byl na mokré trati až příliš zbrklý. "Byla tam jen jedna suchá stopa a myslím, že jsem v té chvíli spěchal víc, než bylo třeba. Pamatuju si, jak jsem tam jen seděl, koukal do bariéry a odmítl si připustit, že je po závodě. Nechtěl jsem tomu věřit," přiznal.

Následně se mu však podařilo zařadit zpátečku a vrátit se na trať. "Mohl jsem klidně auto jen vypnout a vystoupit. Jsem ale rád, že jsem to neudělal," řekl, což se mu vyplatilo o to víc, když byl o pár desítek vteřin závod přerušen po tvrdé kolizi Bottase s Russellem. Díky tomu se Hamiltonovi nepočítala ztráta o kolo zpět a mohl se po restartu ještě z devátého místa propracovat na druhou příčku. Vedle toho uzmul i bod za nejrychlejší kolo závodu, díky němuž se udržel v čele šampionátu.

"Je to úžasná lekce, kterou si potřebujete zažít. Jsem vděčný, že jsem se takhle dokázal vrátit. Jednou jste dole, jednou zase nahoře," dodal Hamilton.

Další závod F1 se koná v Portugalsku 2. května.

Reklama

Související témata: