Hlavní obsah

Salač do premiérového závodu v Moto2 odstartuje ze čtvrtého místa

Český motocyklový jezdec Filip Salač odstartuje do premiérového závodu po přestupu do kategorie Moto2 nečekaně ze čtvrtého místa. Od postavení v první řadě na startu Velké ceny Kataru dělilo dvacetiletého nováčka druhé nejsilnější třídy 61 tisícin sekundy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český motocyklový závodník Filip Salač.

Článek

"V kvalifikaci se mi podařilo zajet rychlé kolo, strategie byla dobrá, jsem spokojený. Čtvrté místo v první kvalifikaci v Moto2 je dobrý výsledek, motorka i tým fungují super, už se těším na zítra. Cílem je dojet závod a odvézt si alespoň jeden bod," uvedl Salač v tiskové zprávě Autoklubu ČR.

Salač v Losailu postoupil přímo do finálové části kvalifikace, v kombinaci časů ze tří tréninků byl totiž jezdec týmu Gresini Racing osmý. Oproti pátku si jen o jedno místo pohoršil, stejně jako většina jezdců se nezlepšil. "Třetí volný trénink jsme vypustili. Jel jsem na tvrdé pneumatice, na které jsem chtěl jet závod, ale bylo teplo a guma se přehřívala. Nebylo tedy možné zajet rychlé kolo. Třetí trénink jsme pojali volně i kvůli tomu, že se jede v čase, ve kterém se nejede závod," vylíčil Salač.

Do bojů o pozice na startovním roštu vstoupil skvěle a ujal se vedení. Dlouho se pak držel v první řadě, ale při posledním pokusu jej z ní vystrnadil Celestino Vietti. Italský jezdec původně nestačil jen na Sama Lowese, který jako jediný pokořil hranici minuty a 59 sekund, ale Britův nejrychlejší čas nakonec traťoví komisaři neuznali. Vietti tím pádem vybojoval ve své druhé sezoně v Moto2 první pole position, druhý skončil jeho krajan Tony Arbolino a třetí Lowes.

Salače od prvního místa dělilo 205 tisícin. V předchozích třech sezonách v nižší Moto3 zajel jen dvakrát lepší kvalifikační výsledek: vloni vybojoval pole position ve Velké ceně Německa na Sachsenringu a z druhého místa vyrazil v Misanu do Velké ceny regionu Emiglia-Romagna.

Zahajovací závod sezony mistrovství světa je na programu v neděli od 14:20 SEČ, program zahájí už ve 13:00 kategorie Moto3.

Kvalifikace na Velkou cenu Kataru, úvodní závod mistrovství světa silničních motocyklů v Losailu:
Moto2:
1. Vietti 1:59,082
2. Arbolino (oba It./Kalex) -0,112
3. Lowes (Brit./Kalex) -0,144
4. Salač (ČR/Kalex) -0,205.
Moto3:
1. Guevara (Šp./GasGas) 2:04,811
2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,085
3. Masiá (Šp./KTM) -0,212.

Reklama

Související témata: