Hlavní obsah

Salač odstartuje do závodu Moto3 v Silverstonu z druhé řady

Motocyklový jezdec Filip Salač obsadil v kvalifikaci na Velkou cenu Británie šesté místo a do nedělního závodu mistrovství světa Moto3 odstartuje z druhé řady. Devatenáctiletý pilot týmu CarXpert PrüstelGP vyrovnal v Silverstonu druhý nejlepší výsledek v kariéře, lépe dosud dopadl jen v červnu na Sachsenringu, kde kvalifikaci na Velkou cenu Německa vyhrál.

Foto: GP Prüstel CarXpert / Facebook, ČTK

Filip Salač bude startovat z druhé řady

Článek

Salač v Británii naznačil možnosti šestým časem v pátečním prvním tréninku, ale druhý ani dnešní třetí se mu nepovedly: celkem třikrát během nich skončil na zemi a v kombinaci časů šel do kvalifikace až jako pětadvacátý mezi 27 jezdci. Rozhodující jízdy mu ale vyšly. Z první části kvalifikace postoupil třetím časem a pořadím v popředí míchal i ve finálovém boji o startovní pozice. Za vítězným Romanem Fenatim z Itálie zaostal o 478 tisícin sekundy.

"Dnešek byl pro mě snad nejhorším dnem celé letošní sezony. Ráno mě v tréninku sestřelil v pádu jeden z ostatních jezdců, museli jsme opravovat motorku. Po přezutí na nové gumy jsem v závěru udělal malou chybičku, nebo možná to ani moje chyba nebyla, na datech to není úplně přesně zřejmé. Dal jsem trošku větší náklon a zavřel se mi předek, po včerejšku další rychlý crash, ve 170 km/h. Motorka byla hodně, hodně rozbitá..." uvedl v tiskové zprávě Salač.

Šestým místem Salač zopakoval kvalifikační výsledek z předloňské Velké ceny Valencie, kde potom skončil v závodě pátý. Letos vedle úspěchu v Německu, kde ale Grand Prix nedokončil, se vešel do první desítky v boji o startovní pozice pouze ve Francii. V Le Mans v květnu ze sedmé příčky na roštu oslavil životní úspěch v podobě druhého místa. "Po těch docela těžkých pádech si připadám, jak kdybych skočil z pátého patra, jsem docela rozbitý," řekl český závodník.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Silverstonu:
Moto3:
1. Fenati (It./Husqvarna) 2:11,325
2. Rodrigo (Arg./Honda) -0,043
3. R. Rossi (It./KTM) -0,197
...6. Salač (ČR/KTM) -0,478.
Moto2:
1. Bezzecchi (It./Kalex) 2:03,988
2. Navarro (Šp./Boscoscuro) -0,073
3. Lowes (Brit./Kalex) -0,081.
MotoGP:
1. P. Espargaró (Šp./Honda) 1:58,889
2. Bagnaia (It./Ducati) -0,022
3. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,036.

Reklama

Související témata: