Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Nedorostova reakce na nájezd Svačiny? Nenormální! A ať je play off maso

Vůbec nechápu, co se strhlo kolem uznaného rozhodujícího nájezdu třineckého Vladimíra Svačiny ve druhém semifinále proti Mladé Boleslavi. Nerozumím tomu, jak obrovský důraz je najednou kladen na každý pohyb hokejkou nebo postavení bruslí. Je až neuvěřitelné, jaké detaily se začaly zkoumat. Nikdy jsem nezažil takovou spoustu komentářů k nájezdu jako nyní.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězný nájezd Třince. Vladimír Svačina a překonaný brankář Mladé Boleslavi Gašper Krošelj.

Článek

Osobně si myslím, že Svačina měl celou dobu puk pod kontrolou, což je zásadní. Jel s kotoučem na holi sice zeširoka, snažil se dostat Krošelje z brány, což se mu povedlo. I ve chvíli, kdy mu Krošelj skočil pod nohy, ovládal Svačina puk velmi slušně na to, aby dokázal skórovat.

Ano, udělal pohyb hokejkou zpátky, ale nikoliv nohama. A to já považuju za nájezd podle pravidel. Pokud by mu kotouč odskočil z hokejky a musel by se pro něj vracet; klidně i jen 20 centimetrů; neměl by být nájezd uznán. To samé v případě, kdyby mu brankář puk vyrazil, nebo kdyby se Svačina vracel zpátky, aby se vyhnul hokejce Krošelje. K ničemu z toho ale nedošlo.

Svačinův manévr kolem Krošeljovy hole byl naprosto běžný. To už bychom nemohli uznávat nájezdy, kdy si hráč dá puk za sebe, i když jede podélně, a ne úplně přímo na bránu.

Šéfovi sudích Šindlerovi potvrdila i komise rozhodčích IIHF, že nájezd byl znán správně a sportovní manažer Boleslavi Vašek Nedorost dál rozporuje, že gól neměl platit? To už mi přijde nenormální! Můžete být zatnutý, naštvaný, ale reálně byste měl zhodnotit, že v určitou chvíli prostě někdo musí rozhodnout. A tady to je na sudích. Reakce Mladé Boleslavi mi prostě přijde neadekvátní.

Celkově je série mezi Třincem a Mladou Boleslaví víc vyhecovaná a hledají se detaily, které by mohly jeden z týmů poškodit. Za sebe musím říct, že třeba zákrok Ševce na Daňa v prvním utkání, za který dostal kapitán Mladé Boleslavi trest na pět minut a do konce utkání, bych já vůbec nepískal nebo ocenil jen dvěma minutami. To říkám naprosto zodpovědně. Nevím, jak jinak by obránce měl zastavit klečícího hráče, který chce hrát s pukem, než se mu postavit. To by si musel taky kleknout, a to žádný hráč neudělá.

Třinecký Martin Růžička si zase z rozhodnutí disciplinárky nezahraje čtvrteční zápas za pondělní faul na Bičevskise. Za mě to rozhodně nebyl zákrok na distanc. Ano, z vlastní zkušenosti vím, jak tvrdé zákroky bolí a hráče lituju. Na druhou stranu Bičevskis byl v útočném pásmu s pukem na holi. Tohle jsou pro mě zákroky naprosto běžné pro play off a mělo by to tak zůstat.

Pojďme rozdělit tyto zákroky v základní části a ve vyřazovací fázi. Play off má být větší maso a má se v něm hrát daleko tvrdší hokej. Pořád se říká, že faul je faul. Ale v play off by se mělo nad tvrdostí hráčů trochu přimhouřit oko.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama