Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Vzkaz Rosickému se Sivokem: Pokud si myslíte, že jste ředitelé už teď, pak chudáci fanoušci Sparty!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod dalšího bývalého vynikajícho fotbalisty do ředitelské funkce pražské Sparty je tématem nového glosáře trenéra Josefa Csaplára pro Sport.cz. Tomáši Sivokovi i Tomáši Rosickému v něm udílí několik rad.

Tomášové Sivok a Rosický na tréninku Sparty

Článek

„Dnešní glosář začnu netradičně. Příběhem. O elektrikáři, který pracoval v jaderných elektrárnách po celé Evropě. Pořád byl ale elektrikářem. Měnil pojistky, žárovky. Jednoho dne se někdo rozhodl, že z něho udělá v jaderné elektrárně Temelín provozního ředitele pro bezpečnost.

V té chvíli pro něj nastaly dvě možnosti. Buď je soudný a uvědomí si, že nemá žádnou ředitelskou zkušenost k rozhodnutím o jaderné bezpečnosti, byť vždy pracoval jenom v jaderných elektrárnách. Řekne si: musím se učit, studovat, pracovat, sledovat. Post si ponechám, ale žádná rozhodnutí zatím přijmout nemůžu.

Nebo uvěří, že je opravdu ten ředitel. Že může dělat rozhodnutí bez jakéhokoli odborného vzdělání, s minimálními zkušenostmi. Ano, tenhle příběh souvisí s fotbalem. Je to příběh pražské Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní manažer A-týmu Sparty Praha Tomáš Sivok.

Nyní na Letnou přišel do nově zřízené funkce sportovního ředitele A-týmu Tomáš Sivok, už nějaký čas tam v managementu působí další bývalý výborný fotbalista Tomáš Rosický. V médiích se dočítám, co všechno dělají, jak chodí na tréninky a posuzují je nebo o nich podávají zprávy. A že cítí velkou zodpovědnost.

Kluci, bod číslo jedna: zodpovědnost nemáte vůbec žádnou. Nulovou. Zodpovědnost sportovní měli trenéři Zdeněk Ščasný, Václav Jílek, Václav Kotal, Pavel Vrba a jejich asistenti. Zaplatili za ni místem, byli vyhozeni. Tomáš Rosický nemá vůbec žádnou, protože jinak by ve Spartě už dávno nebyl. Stejně tak generální ředitel František Čupr.

Zodpovědnost ekonomickou má majitel klubu, který jeho provoz doplatí. Že je to pro něj nákladné asi jako pro fanouška Sparty jedno pivo, není až tak podstatné. Podstatné je, že na Letné kromě trenérů a fanoušků (kupují šály, dresy, lístky) nemá dlouhodobě zodpovědnost nikdo další.

Mám s Tomášem Sivokem, myslím, zajímavý vztah, kdykoli se potkáme, máme si co říct. Tento glosář není vůbec o tom, že bych ho chtěl kritizovat. Naopak! Chci mu dát radu, pomoct mu. Stejně i Tomáši Rosickému.

Sparta a reprezentace jsou za odměnu. Za čísla, za úspěchy. Vy dva jste Spartu dostali zadarmo. Jenom proto, že jste dobře hráli fotbal a někdo vám udělal dobrou image. Ale to je všechno.

Na tato místa jste se dostali díky majiteli, který udělal něco, co by ve svých firmách v životě nedovolil. Protože firmy musejí vydělávat peníze, aby si mohl dovolit tuto hračku, která se jmenuje AC Sparta Praha. Dosadil v ní, z různých důvodů (což může být téma pro další glosáře), na místa ředitelů nekompetentní lidi.

Píšu o vás, protože jste součástí Sparty, která je modelem, vzorem pro českou fotbalovou veřejnost. Tuhle roli, vysokou laťku, vám vytvořili a nasadili vaši předchůdci, nikoli vy. Namísto toho, aby Tomáš Rosický vyprávěl o českých trenérech, že na sobě nepracují, že nejsou zvídaví, chtěl bych od něj na prvním místě slyšet: na jaký se přihlásil kurz, jakou studuje školu, v čem vidí svoji budoucnost (management, trénování, hodnocení výkonů, koučink, vedení společnosti z pozice sportovních ředitele).

To samé čekám od Tomáše Sivoka. Tomáši, jestli opravdu věříš tomu, že přijdeš na trénink a poznáš z něj, jakou souvislost má s herním výkonem a co bys udělal jinak, aby se tým zlepšil a následnou implementaci do zápasu, tak ti musím říct, že nemáš nárok. Kustod a masér, má, bez legrace, vliv daleko větší než ty. Bez sebemenší urážky, bez ironie, bez jízlivosti. Neznamená, že když se podíváš na čtrnáct dnů do tréninkového centra Juventusu, že se z tebe po návratu stane odborník na akademie, na mládež. Takhle to prostě nefunguje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický a nový trenér Brian Priske z Dánska.

Buď si tento glosář vezmeš tak, že Csaplár je debil nebo ho přijmeš tak, že si uděláš pořádek sám v sobě. Uvědom si, kde jsi, co jsi, kam chceš dojít. Výsledky ředitelů z řad bývalých českých hráčů (Vachoušek, Jankulovski, Grygera, Rosický) by pro tebe měly být varováním.

Pokud chceš sám růst, pomoct Spartě, sobě, českému fotbalu, vřele ti doporučuju, aby sis uvědomil, že jsi tím elektrikářem. Který se musí hodně a dlouho učit, aby mohl být jednou ředitelem v Temelíně. Když to převedu do fotbalu, tak jsi nyní starší žák. Musíš vynaložit hodně úsilí, aby ses dostal do A-dorostu, aby se z tebe stal student. Pro Tomáše Rosického platí to samé. Nejste nyní ředitelé, ani nejste partneři pro trenéra Priskeho. Pokud si myslíte, že jste ředitelé už teď, pak chudáci fanoušci Sparty. Zapište si za uši: k tomu, aby se z vás stali opravdu dobří sportovní manažeři, je cesta daleko těžší, než byla ta vaše fotbalová..."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: