Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Schick se minut dočká postupně. Krutá série Unionu pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat českého útočníka Patrika Schicka a zvýšení konkurence v Leverkusenu nebo stále se prohlubující problémy Unionu Berlín. I když o víkendu nedošlo v německé fotbalové lize k žádné senzaci, zajímavých témat rozebírá expert David Jarolím v dalším díle Echa bundesligy hned několik.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Patrik Schick

Článek

„Na soupisce Leverkusenu už byl uzdravený Patrik Schick. Sám říkal, že teď pro něj začíná sezona v plné parádě. Trenér Xabi Alonso určitě bude brát vše citlivě a Patrikovu minutáž bude zvyšovat postupně. Doufejme, že bude vše v pohodě, že se Patrik dostane do zápasového rytmu a bude se mu dařit.

Konkurence je potřeba, nejen pro Patrika, s ní se zlepší i Victor Boniface, bude teď hrát možná ještě více naplno než doposud. Je odehráno v lize osm kol a k tomu pár duelů v pohárech, terény začnou být horší a horší, přijdou zranění nebo nemoci. Takže nastane rotace v každém týmu a příležitost dostanou i ostatní fotbalisté.

Bohužel, Adam Hložek při výhře 2:1 ve Wolfburgu nenastoupil, ale pro Leverkusen celkově velmi těžký zápas v tradičně nepříjemném prostředí. Wolfsburg má slušný kádr, chce být nahoře, je dobře organizovaný v obraně. Berme v potaz i reprezentační pauzu, mnoho hráčů nastoupilo v dalekých zemích. Rytmus, kdy se Leverkusenu dařilo, se na chvíli rozbil. Výkon nebyl možná takový, ale tři body se počítají.

Také z dalších favoritů nikdo nezaváhal, ale u nikoho jsem neviděl úplně stoprocentní výkon. Dortmund hrál už v pátek doma s Brémami (1:0), němečtí reprezentanti se však vraceli až ve čtvrtek ráno, protože hráli v Mexiku. Neuvěřitelné, jak mohlo dojít k takovému programu. Ale nějak se s tím vyrovnali, výkon byl i celkem solidní a udrželi kontakt s čelem tabulky. Dále Bayern zvítězil 3:0 v Mohuči, Lipsko 3:1 na půdě Darmstadtu a Stuttgart také 3:0 na Unionu Berlín.

Právě Union zažívá hodně těžké období, prohrál osm soutěžních zápasů v řadě. Hodně kruté, ale takový je fotbal. Uvidíme, jestli i nadále bude trvat podpora trenéra Urse Fischera, jenž za poslední léta udělal neskutečné věci, ale nikdo nevylučuje, že by mohlo ještě do konce podzimu dojít k výměně. Mají jen štěstí, že týmům na dně tabulky se nedaří. Mohuč má jen dva bodíčky, Bochum čtyři za čtyři remízy, Kolín nad Rýnem pak o víkendu poprvé zvítězil. Není zvykem, že by týmy měly po osmi kolech tak málo.

Union v úterý v Lize mistrů čeká doma Neapol, hrát se bude na Olympijském stadionu, který byl proti Braze úplně vyprodaný. Čím je série bez bodu, sebemenšího úspěchu delší, tím logicky horší výkony budou. Je otázkou, kolik toho fanoušci vydrží, jak dlouho může jejich podpora trvat.

Když už jsme u fanoušků, musím zmínit gesto Kolína, kdy hráči před derby s Gladbachem šli před svůj kotel. Byli si vědomi, že do té doby měli jeden bod. Minulé sezony pod koučem Steffenem Baumgartem hráli výborně, ale někdy na vás prostě padne deka, nastalo krizové období. Nikdo však nevolal po změně trenéra, fanoušci stojí za týmem, podpora je obrovská. Hráči dali jasně najevo, že jsou jeden tým, že budou bojovat do konce. Derby zvládli poměrem 3:1, tak uvidíme, jestli je to nakopne. Teď hrají v Lipsku.

Naopak Gladbach je pro mě záhadou, zatím nevidím žádný rukopis nového trenéra Gerarda Seoaneho, hrají strašně otevřeně. Bez lepší organizace hry dozadu a pevnější defenzivy nebudou mít v bundeslize moc šanci. Stejně tak Brémy. Třeba Union se z toho podle mě vyhrabe, Bochum je doma nepříjemná, ale u Brém není nikdo, kdo by byl schopný dávat góly.

Odešel Niclas Füllkrug do Dortmundu. Kombinačně a takticky na tom možná nejsou Brémy úplně špatně, přesto podle mě budou mít obrovské problémy až do konce sezony. Nemají produktivní hráče v záloze, o hrotu ani nemluvím.

Máme také pohárový týden, Union už jsem zmínil, Bayern by měl na půdě Galatasaraye rozhodně zabodovat. Zabrat musí Dortmund, v těžké skupině s PSG, AC Milán a Newcastlem má jediný bod, teď hraje právě v Anglii. Pokud to nezvládnou, s postupem už moc počítat nemohou.“

Reklama