Hlavní obsah

GLOSA: Nechte hokejisty mluvit. Je na čase zrušit pravidlo, které jim zamyká ústa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná bude Milan Gulaš či spíš českobudějovický Motor o deset tisíc chudší, možná stejný flastr vyfasuje také boleslavský kouč Rulík a lpěli-li bychom na doslovné a až absurdní liteře zákona, pak i třinecký trenér Varaďa by si nějakou pokutičku klidně zasloužil. V hokejové extralize už 20 let platí "náhubkové pravidlo", že se v den zápasu nesmí aktéři jakkoliv - tedy negativně i pozitivně - vyjadřovat k sudím. Dokonce nesmí ani naznačovat, aby nějaké zakázané poselství nezůstalo skryto mezi řádky. Nejspíš to byl v minulosti bohulibý záměr, leč v mém vidění světa už je dávno překonaný a z hokejové sbírky zákonů by si zasloužil být vymazán. Ať hokejisté prostě mluví!

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/David Taneček

Milan Gulaš z Českých Budějovic v diskuzi s rozhodčím během play off.

Článek

Cítil zlobu, nechtěl hovořit, jenže jeden z extraligových řádů mu přikazuje, že coby nejlepší hráč utkání se z televizního rozhovoru nemůže vyvléct. Další mu pro změnu velí, že nesmí ani náznakem hodnotit sudí, a tak Milan Gulaš v této zvláštní až schizofrenní situaci řekl: "Že jsme v zápase měli tolik vyloučených, na to se musíte zeptat asi pana Šindlera (šéfa komise rozhodčích)."

A teď babo - či pane Řezníčku - raď. Je to porušení pravidel, či nikoliv? Když vidíte jen stroze napsaná slova, zdá se, že se Gulaš ničeho zakázaného nedopustil, jen prostě odkázal reportéra k vyšší hokejové instanci. Když jste ale viděli jeho televizní vystoupení, byla patrná ironie i naštvání, navíc o Šindlerovi začal mluvit sám.

Jen pár o desítek minut dřív a pár stovek kilometrů východněji se zase Boleslavští zlobili, že vítězný nájezd Vladimíra Svačiny nebyl v pořádku. "Bohužel rozhodl jeden nájezd, o kterém nejsem přesvědčen, že byl regulérní," prohlásil kouč Mladé Boleslavi Radim Rulík.

A vlastně tím naznačil, že sudí udělali chybu.

Porušil náhubkový zákon, či nikoliv?

A dovedeme-li to k absurditě, tak nevyřkl zakázané slovo i jeho protějšek Václav Varaďa, když uvedl: "Rozhodčí gól uznali a nám to dalo druhé vítězství."

Koneckonců v minulosti už jiní trenéři či spíše jejich zaměstnavatelé "cálovali" za výroky typu: "Já nic hodnotit nebudu, protože bych se nedoplatil. Po tom závěru, co se tady událo," či "Zaplatíte za mě pokutu? Tahle by asi byla velká. Nechci to komentovat, na shledanou."

I to jsou příklady, že nastal čas mlčící pravidlo 7.20 Herního řádu smazat. Chápu jeho někdejší smysl, tedy chránit pověst extraligy a neproměnit pozápasové rozhovory v návalu emocích v brekot. Rovněž chápu, že si každá soutěž či spolek může do jisté míry nastavit svá pravidla fungování, ale je obecně špatně bránit komukoliv ve svobodě projevu (není-li vulgární, lživý či jinak dehonestující). Vymizí-li tento řád, nebudeme muset hledat tenkou linii, co už bylo nepovolené naznačení či hodnocení a co ještě ujde.

A že se vrátíme k pláči, který jsme na přelomu tisíciletí slýchali? A že se komentáře nebudou točit kolem ničeho jiného než kolem verdiktů sudích? Kluby dnes mají PR manažery, tiskové mluvčí, a tak je právě na nich, aby si své hráče zkrotili, zda se mají po "každém" zápase měnit v uplakánky a hledat vinu v chybujících rozhodčích.

I sami hráči a trenéři jsou svéprávní lidé, kteří si umí spočítat případný dopad kritických slov. Protože to, že někomu pod hrozbou pokuty zamkneme ústa a zamezíme mu o případných minelách sudích mlčet, ještě neznamená, že se skutečně nedějí.

A že ti, jejichž jména se nesmí vyslovit, nejsou opravdu viníky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články