Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: De Bruyne je jako Rosický, může být tajnou zbraní. Henderson v Arábii vystřízlivěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat fotbalového záložníka Kevina De Bruyneho z Manchesteru City po téměř pětiměsíční absenci kvůli zranění, myšlenky na odchod anglického reprezentanta Jordana Hendersona ze Saúdské Arábie jen po pár měsících, zájem o nadějného stopera Evertonu Jarrada Branthwaitea a pokračující nepovedené období Arsenalu jsou tématy pravidelného komentáře bývalého českého fotbalového reprezentanta Daniela Pudila pro Sport.cz.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalista Manchesteru City Kevin De Bruyne

Článek

„Návrat Kevina De Bruyneho je pro Manchester City velkou vzpruhou. Guardiolův tým neměl poslední týdny úplně skvělé a potřebuje někoho, jako je on, tedy kreativního záložníka, který umí šanci připravit nebo dát gól. V FA Cupu proti Huddersfieldu si hned jednu asistenci připsal. Bylo vidět, že je v pohodě. Chodil si pro balony, neztrácel je, měl chuť. Vypadal dobře, byť vím, že šlo o soupeře z Championship.

Myslím, že herně se rychle dostane na vysokou úroveň. Fyzicky na tom bude určitě dobře, a jak jsem ho poznal, nepotřebuje se moc rozehrávat. Má obrovskou kvalitu, navíc kádr City je tak dobrý a nabitý, že tréninky jsou ve vysoké intenzitě a už během nich bude získávat jistotu. Jde jen o to, jak ho bude trenér Pep Guardiola nasazovat do hry. Očekávám, že mu čas na hřišti bude postupně přidávat.

S De Bruynem jsem hrál v Genku, to byl ale ještě teenager. Po fotbalové stránce byl vždycky skvělý. Hrál přede mnou, uměl výborně oběma nohama, měl výborný centr i střelu. Herním viděním a rychlostí s míčem u nohy mi hodně připomínal Tomáše Rosického. Rosa měl výbušnost a akceleraci s míčem i ve vyšším věku pořád úžasnou, De Bruyne tohle už trochu ztrácí, ale to vidění a přihrávky má pořád neskutečné.

Podle mě může být jeho návrat klíčovým bodem v boji o titul, může být tajnou zbraní. Může City probrat, kooperovat s Erlingem Haalandem. Všichni v týmu vědí, že s ním na hřišti se jejich kvalita ještě zvedne.

Objevují se zprávy o tom, že záložník Jordan Henderson i někteří další by chtěli ukončit angažmá v Saúdské Arábii. Je to vystřízlivění. Hráči sice říkají, že tam nejdou kvůli penězům, ale když dostanou pohádkovou smlouvu, v hlavě to nějakým způsobem mají. Na úkor kvality tam jdou a pak zjistí, že vše není tak, jak si představovali. Když vezmu Hendersona, na zápasy týmu al-Ittifák nechodí moc lidí, nevyhráli v posledních devíti soutěžních zápasech, takže ani majitelé a šejkové nejsou spokojení s tím, že vyhodí velké peníze a výsledky nejsou. Koneckonců také pozice trenéra Stevena Gerrarda je v ohrožení.

Co se týče Hendersona, nedokážu si moc představit, že ho z Arábie nechají jen tak odejít zpátky do Anglie. Smlouvu má ještě na dva a půl roku, nepřišel tam za drobné. Nebude jednoduché ho vykoupit nebo se nějak domluvit. Je mu třiatřicet, už nemá takovou perspektivu. Jsem zvědavý, jak to dopadne.

Přiznávám, že jsem ho delší čas neviděl hrát. Ale byl kapitánem Liverpoolu, lídrovství v sobě má. Nemyslím, že by moc ztratil ze svých fotbalových kvalit, mohl by se vrátit, ale samozřejmě Premier League a saúdskoarabská liga jsou diametrálně odlišné. Na druhou stranu byl povoláván dál do anglické reprezentace, trenér Gareth Southgate ho musí sledovat a být přesvědčen o jeho kvalitě.

Hodně se začíná mluvit o obránci Evertonu Jarradu Branthwaiteovi. Jemu osobně sezona vychází, má dobré statistiky, čtení hry, odebírání balonů. Je i rychlý vzhledem k tomu, jak je vysoký a mohutný. Má skvělý timing v hlavičkových soubojích, ví, kdy má jít do skluzu. Nedivím se, že by ho chtěly daleko větší kluby. Mluví se o Realu Madrid, Manchesteru United, Tottenhamu, určitě by se našel i někdo další.

Ovšem Everton není po odpočtu deseti bodů v jednoduché situaci, určitě by se ho nerad zbavoval. Je stabilním členem týmu, má velký potenciál do budoucna. Nemyslím si, že by odešel teď v zimě. Předpokládám, že Everton se ho bude snažit udržet do léta, aby mu pomohl v sezoně, která je těžká. Nechce sestoupit. Uvidíme, podle mě je varianta, že by ho teď prodali, a ještě by zůstal do konce sezony v Evertonu, nebo se to bude řešit až v létě.

V Evertonu se navíc může rozvíjet. Je mladý, potřebuje pravidelně hrát co nejvíc, aby získával zkušenosti a byl připravený na posun do většího klubu. V Evertonu má dobré postavení a podmínky.

To, jestli by pak opustil Anglii a šel právě do Realu, záleží vždy na nastavení každého hráče. Třeba Jude Bellingham prohlásil, že jeho snem je hrát za Real Madrid. Pak přišla nabídka a on tam šel, dětský sen si splnil. Je to i o tom, jak moc si každý na novou výzvu věří a co by chtěl dokázat. Pokud by Branthwaite přestupoval v rámci Anglie, je to pro něj jednodušší, protože zná ligu, jazyk, byl by blízko domova.

Arsenal pokračuje ve špatné sérii, potřetí za sebou v soutěžním zápase prohrál, po porážce 0:2 s Liverpoolem vypadl z FA Cupu. Je mi Kanonýrů strašně líto. Proti Liverpoolu byli jednoznačně lepším týmem, bušili do soupeře, měli dost šancí, ale postrádali klid v koncovce. Kai Havertz měl několik šancí, které nevyřešil dobře. Buď situaci prováhal, nebo si dal o dotek navíc. Na Arsenalu je vidět nejistota, stres, tlak se logicky zvětšuje. Pomohlo by mu vítězství, aby si celý tým zvedl sebevědomí.

Arsenal potřebuje gólového útočníka, který se třeba nebude tolik zapojovat do kombinace, ale bude se pohybovat uvnitř vápna a okolo něj. Hodil by se mu někdo, jako byl David Lafata. Zkrátka střelec, kterého trefí centr, dá gól třeba kolenem, jenž se v potřebnou chvíli objeví na tom správném místě a prostě dá gól. Potřebují útočníka, který dá patnáct nebo dvacet branek za sezonu.

Třeba Havertz takovým hráčem určitě není. Má kvalitu, myslím, že se hodí do stylu Arsenalu, ale není to kanonýr. Bylo to právě vidět v posledním zápase proti Liverpoolu. Kdyby byl na jeho místě hrotový útočník, který by měl zabijácký instinkt, Arsenal by utkání rozhodl během prvního poločasu a vyhrál by.“

Reklama