Hlavní obsah

Fetisov zuří: Zacházejí s námi jako s uprchlíky, je to ponižující! Západ nám vymývá mozky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože se tento týden nechal prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach před novináři slyšet, že za rok by na letních hrách v Paříži mohli startovat i ruští a běloruští sportovci, někdejší vynikající ruský hokejista a dnes poslanec Státní dumy Vjačeslav Fetisov nyní podrobil MOV ostré kritice za zacházení s ruskými sportovci.

Foto: Profimedia.cz

Vjačeslav Fetisov.

Článek

I když o účasti Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy ve francouzské metropoli stále není definitivně rozhodnuto, Bach naznačil, že je pro start sportovců ze zemí, které mají na svědomí válku na Ukrajině. Byť to v současné chvíli vypadá, že Rusové a Bělorusové by na LOH 2024 nemohli startovat pod svou vlajkou.

„Pochopil jsem, že sportovci nebudou obviňováni ze špatností, kterých se dopustilo ruské vedení. Proto by se podle mého názoru sportovci z naší země neměli účastnit olympijských her bez ruské vlajky a národní hymny," prohlásil Fetisov podle ruské televize KP.

„Nyní se s námi totiž zachází jako s uprchlíky. Je to ponižující," čílí se někdejšího vynikajícího obránce Sovětského svazu, jenž je sedminásobným mistrem světa a dvojnásobným olympijským šampionem.

Fetisov poukázal na to, že v mnoha sportech již začaly olympijské kvalifikační soutěže a ne ve všech můžou startovat Rusové. „Jak pak chtějí garantovat olympijská místa pro Rusy, když ani nesmějí soutěžit? Oni (Západ) nám vymývají mozky," zuří Fetisov.

„Myslím, že bychom měli MOV předem říct, že na hry nepřijedeme bez národní hymny nebo vlajky. To by bylo jediné spravedlivé řešení," míní.

A Fetisov se vyjádřil i k tématu kanadského útočníka Brandana Leipsica, jenž v KHL strávil poslední tři sezony a nyní měl podle trenéra Petrohradu Romana Rotenberga zažádat o ruské občanství.

„Pro Rusko je to velmi dobrý trend. Politicky těžíme z toho, že Američané a Kanaďané chtějí požádat o ruské pasy z vlastní vůle. To ukazuje, že západní propaganda se hroutí, když lidé přijdou do Ruska a uvidí pravdu," uzavřel Fetisov s přáním, že Leipsica bude následovat víc zahraničních hráčů.

Reklama