Hlavní obsah

Hrozný zápas ode mě, vyčítal si Satoranský. I Jordan měl špatné dny, konejšil ho kouč

Tokio

Vítězný start! Ale s varováním. Po 41 letech si čeští basketbalisté zahráli na olympiádě, zaznamenali důležitou výhru nad Íránem 84:78, ale utkání v Saitama Areně měli rozehrané na mnohem lepší výsledek. A to je v systému turnaje, kdy hraje velkou roli i skóre, může mrzet.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tomáš Satoranský (vlevo) a Mohammad Džamšídí z Íranu.

Článek

„Byl to asi nejhorší zápas, jaký jsme spolu s kvalifikací odehráli," uznal kapitán týmu Tomáš Satoranský. Pozitivem úvodního utkání celého turnaje bylo, že se do střelecké listiny zapsalo vcelku rovnoměrně hned deset hráčů z kádru kouče Ronena Ginzburga, negativem velké množství ztrát, i slabší střelecká úspěšnost v čele právě s trápícím s Satoranským.

„Špatný, co vám budu povídat. Z mé strany hrozný zápas... Asi nejhorší během tohoto léta," nehledal výmluvy rozehrávač Chicaga Bulls. První body zaznamenal až v 16. minutě, celkem proměnil jen dva ze čtrnácti střeleckých pokusů, trojku nedal ani jednu.

„Soustředil jsem se, abych pomohl týmu jinak než střelecky, protože jsem nedal i lehké střely. Nejsem vůbec spokojený, ale musím to hodit za hlavu," vyčítal si Satoranský, jenž špatnou střelbu kompenzoval alespoň osmi úspěšnými doskoky. Kouč Ginzburg ale svého kapitána podržel. „O Satyho nemám strach, je to dobrý hráč. I Michael Jordan měl špatné dny," připomněl s úsměvem.

I na něm bylo ale znát, jak si oddychl. Vždyť do poslední čtvrtiny šli jeho svěřenci s vedením o 21 bodů, jenže to se začal rozplývat kvůli množství chyb a přesné střelbě Íránců.

„Asi nejslabší stránka našeho týmu je postupný útok a hra do postavené obrany, což bylo v druhém poločase vidět. V první půli jsme v obraně výborně rotovali, dostávali je pod tlak a vybíhali do rychlých protiútoků, což se v druhém poločase nestávalo," popisoval Satoranský.

Do poslední minuty tak šli Češi proti 23. týmu z posledního mistrovství světa jen se čtyřbodovým náskokem, ale i díky zkušenostem sedmatřicetiletého Blakea Schilba, který v závěru stihl doskok, dvoubodový koš, i důležitou asistenci, vítězství udrželi. „Saty tam odvedl výbornou práci, udělal mi dost místa, abych mohl dávat lehké koše," líčil Schilb.

Opakoval se tak scénář z kanadské Victorie, kde se v olympijské kvalifikaci český náskok proti Uruguayi smrskl ze šestnácti bodů na jediný. „Musíme být konzistentní po celý zápas, ve druhé půli nám chyběla energie, možná i trochu došly síly," přemítal Schilb.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Íránec Behnam Jakchalidekordí (88) a Patrik Auda.

Hrálo se v tiché atmosféře, po akcích jako byla Satoranského nahrávka na smeč Janu Veselému, kdy by jinak bouřila celá hala, si zatleskali jen spoluhráči. „Roli hrál i atypický čas, vstávali jsme už v 8.30, pořád si po pěti dnech tady trochu zvykáme na místní čas. Ale na to se nemůžeme vymlouvat," ví Satoranský.

Ze tří čtyřčlenných skupin postoupí v Tokiu do čtvrtfinále vedle prvních dvou týmů i dva celky ze třetích míst. Český tým ještě čekají ve středu bronzoví medailisté z posledního mistrovství světa z Francie a pak v sobotu superfavorit z USA, vítězové posledních tří olympiád.

A při porovnání třetích celků napříč skupinami může hrát klíčovou roli skóre. „Když vedete o dvacet bodů, je takový výsledek trochu zklamáním, i když samozřejmě lepší než prohrát. Já ale věřím, že můžeme porazit i Francii," nechce kouč Ginsburg spoléhat jen na skóre.

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články