Hlavní obsah

Biatlonistka Neunerová získala na OH druhou zlatou medaili

WHISTLER

Německá biatlonistka Magdalena Neunerová vyhrála závod s hromadným startem a získala na letošních olympijských hrách druhou zlatou medaili. Spolu s norskou běžkyní na lyžích Marit Björgenovou jsou zatím jedinými trojnásobnými medailistkami z Vancouveru.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Německá biatlonistka Magdalena Neunerová se raduje z vítězství v olympijském závodě s hromadným startem.

Článek

Druhá v neděli dojela Ruska Olga Zajcevová, úspěch německých barev podtrhla bronzem Simone Hauswaldová. Češky mezi třiceti nejlepšími biatlonistkami nestartovaly.

Třiadvacetiletá Neunerová zažívá skvělou premiéru pod pěti kruhy. Ke stříbru z úvodního sprintu a zlatu z následné stíhačky dokázala přidat další nejcennější kov, i když jí začátek nedělního závodu tolik nevyšel. Němka při úvodní střelbě vleže jednou minula a po trestném okruhu jí patřilo až 17. místo.

Postupně se ovšem trojnásobná světová šampionka z individuálních soutěží vracela zpět do medailového boje. Ještě před závěrečnou "stojkou" poskočila na čtvrté místo, sestřelila všech pět terčů a v posledním kole naprosto deklasovala do té doby vedoucí Zajcevovou.

Ruská biatlonistka odjížděla ze střelnice s náskokem sedmi sekund, ale o pár set metrů později už ztrácela na Neunerovou víc než osm vteřin. Navíc ji dotáhla další Němka Hauswaldová. "Zničehonic vedle mě zbyly jen Simone a Olga Zajcevová, tak jsem nasadila turbo," líčila po závodě Neunerová.

Nemohla věřit tomu, co dokázala. "Myslím, že si budu muset sednout, než si naplno uvědomím, co se mi povedlo. Věděla jsem, že bych tady mohla mít medaili, ale teď mám tři a to je neuvěřitelné. Potřebuji dny nebo týdny, abych si to uvědomila," dodala.

Dramatický finiš o stříbro lépe zvládla Zajcevová, která získala první olympijskou medaili z individuálního závodu v kariéře. Z premiérového cenného kovu pod pěti kruhy se v cíli radovala i třetí Hauswaldová.

Zajcevová měla radost, že uhájila aspoň druhou příčku. "Po poslední střelecké položce jsem byla psychicky vyčerpaná. Bylo to pro mě opravdu těžké, špatně se mi dýchalo. Ale v závěru jsem zaútočila a nakonec mám ze sebe velmi dobrý pocit. Vyhrála jsem olympijskou medaili a opravdu nezáleží, zda je zlatá, stříbrná nebo bronzová. Prostě ji mám," řekla.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):
1. Neunerová (Něm.) 35:19,6 (2 tr. okruhů), 2. Zajcevová (Rus.) -5,5 (1), 3. Hauswaldová (Něm.) -7,3 (2), 4. Medvědcevová (Rus.) -21,2 (0), 5. Gregorinová (Slovin.) -29,4 (1), 6. Domračevová (Běl.) -33,6 (1), 7. Baillyová (Fr.) -42,4 (2), 8. Kuzminová (SR) -43,3 (3), 9. Henkelová (Něm.) -53,9 (1), 10. Jonssonová (Švéd.) -56,3 (2).

Reklama

Související témata: