Hlavní obsah

V týmu panovala napjatá atmosféra, přiznal Pešán. Poté velebil velkého Krejčího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před zápasem probíral se svým asistentem Strakou a trenérem gólmanů Orctem možné exekutory samostatných nájezdů. Na čtyřech jménech se shodli, to páté pak Filip Pešán vybral sám. Nakonec měl šťastnou ruku.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

David Krejčí se raduje se spoluhráči po gólu v nájezdech.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - Zatímco brankář Hrubec všech pět švýcarských pokusů kryl, na české straně uspěl Krejčí a Češi tak slaví moc důležitou první výhru na olympiádě, ale i v celé sezoně.

Jak vaše vzájemná diskuze o hráčích na nájezdy probíhala?

Zdeněk Orct studoval střelce Švýcarů i to, jak chytá jejich brankář Genoni. Naši hráči měli dobrý skauting a slyšeli jednu informaci, že dostává od praváků góly pod lapačku. David se s tím svým velkým jménem na zádech sebral a hned v první sérii to využil. Bylo fajn, že se Zdeňkova práce vyplatila.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Šimon Hrubec pochytal všech pět nájezdů švýcarských harcovníků.

Kdo měl jít na led v páté sérii, na kterou na vaší straně už nedošlo?

Roman Červenka. Ten by to případně rozhodl.

Prozradíte, kterého z pěti exekutorů (Krejčí, Sedlák, Kovář, Řepík, Červenka) jste vybral sám?

Nechám si to pro sebe.

Foto: David W Cerny, Reuters

Radost českých hokejistů po vítězných nájezdech.

Cítíte po prvním triumfu na ZOH i v sezoně velkou úlevu?

Je to velká úleva. I když jsme zápasy nehráli úplně špatně, prohrávat je ubíjející - jak pro hráče, tak trenéry. V týmu byla taková napjatá atmosféra. Cítíme tlak na vítězství a jsem moc rád, že se nám to povedlo. Doufám, že jsme nastartovali jinou sérii.

Může jít o zlomový moment pro psychiku mužstva?

Myslím, že může. Utkali jsme se s velmi těžkým soupeřem, který nám nedal centimetr ledu. Hra byla plná soubojů. Obstáli jsme a navíc Šimon Hrubec fantasticky zavřel bránu, což jsou atributy, které by nám mohly pomoct.

Máte dojem, že se mužstvo herně zvedá?

Tak bych to úplně neřekl. Měli jsme úplně jiného soupeře než v prvním zápase. Švýcaři dobře bruslili a byli hodně agresivní. Každopádně jsme byli rovnocenným partnerem velmi silnému soupeři. Ve hře nastaly nabuzující prvky jako bitka Vládi Sobotky, dohrané souboje, zblokované střely. Jak to bylo vyštengrované Švýcarskem, i naši hráči se do ráže dostali víc než v zápase s Dánskem, které hrálo tichý sumo hokej.

Hlavně od třetí třetiny mi přišlo, že jste na střídačce dávali najevo nespokojenost s výkonem rozhodčích. Převážně tedy asistent Špaček. Moc se vám nepozdávali?

Některá rozhodnutí se nám zdála trošičku hraniční, ale určitě jsme neměli pocit, že nás rozhodčí chtějí zašmiknout.

Souhlasíte, že hráči si zatím stále zvykají na užší led, na který nejsou z evropských lig zvyklí?

Je vidět, že si zvykají všichni hráči. Na úzkém ledu je všechno rychlejší a rozhodnutí musí padnout daleko dřív, což je vidět na našich střelách od modré. Jakékoliv předržení kotouče znamená blok, protože hráči jsou velcí, hokejkou daleko dosáhnou. Na téhle věci určitě budeme pracovat. Na můj vkus jsme od modré čáry dostávali málo puků do brankoviště.

Což hráčům opakujete dnes a denně...

Musíme dostat puk do brankoviště a bylo dnes vidět na gólu Smejkala, že když se hráči cpou do branky, tak nějaká dorážka může přijít. Tyhle špinavé góly mi v naší hře trošku chybí. Každá střela, která proletí do toho chumlu může být nebezpečná. Proto budu apelovat na hráče, abych takových střel bylo víc. Před koncem tam měl Tomáš Hyka prázdnou branku, to jsou přesně ty situace. Tohle musíme praktikovat i v sobotu proti Rusku.

To na turnaji ještě nedostalo gól...

Musíme zlepšit přesilovky, ve kterých si musíme pomoct. Ještě jsme v nich nedali gól. Na tomhle malém ledě zatím nejdou přesilovky vzhledem k rychlému přístupu a blokování střel žádnému týmu.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Konečně! Češi v letošní sezoně poprvé v zápase skórovali jako první.

Počítáte, že dvoubodová výhra se Švýcary bude na přímý postup do čtvrtfinále málo a nejspíš se o něj budete muset poprat v kvalifikaci play off?

Nepřipravujeme se na to. Čeká nás zápas s Ruskem, který chceme vyhrát a uděláme pro to všechno.

Byla by ale kvalifikace komplikací? Vždyť pokud byste ji zvládli, hned druhý den by vás čekalo čtvrtfinále?

Určitě to komplikace je, bylo by lepší postoupit rovnou z prvního místa. Ale takový ten turnaj je. Musíme se soustředit na Rusy, dál nekoukáme.

Jak je na tom útočník Michael Špaček? Připojí se ještě v pátek k mužstvu?

Nevím, jestli už je v Číně, ale ve čtvrtek odletěl. Nejsem si jistý, jestli ho nevyužijeme už na Rusy, i když vítězná sestava by se měnit neměla. Ale musíme zjistit, co a jak.

Reklama

Související témata: