Hlavní obsah

Tělo mu vystavilo stopku, sotva se dostal do cíle. Teď už český olympionik opět stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina účastníků zimní olympiády v Pekingu už testuje čínská sportoviště, čeští sdruženáři ještě v sobotu závodili ve Světovém poháru. A týmové jedničce Tomáši Portykovi to vůbec nevadí. Prošel si totiž dlouhým obdobím, kdy na lyžování musel zapomenout a netušil, co s ním bude.

Foto: Profimedia.cz

Sdruženář Tomáš Portyk v akci během závodu Světového poháru.

Článek

Všechno začalo už na konci minulé sezony. Při běhu se cítil hůř a hůř a na mistrovství světa v Oberstdorfu byl rád, když se dostal do cíle. Po sezoně tak absolvoval vyšetření u jilemnické specialistky Dany Kudrnáčové.

„A už první odběr ukázal, že všechno není v pořádku, poslali mě i na odběr kostní dřeně,“ vzpomíná na nelehké období někdejší juniorský mistr světa. „Doktorka mi vysvětlila, že mi tělo vystavilo stopku,“ popisuje.

Tři měsíce byl bez sportu, pro Portyka velmi nezvyklý výpadek. „Vždyť předtím jsem měl nanejvýš chřipku,“ připomíná. Na kontrolní odběry chodí stále, ale cítí se podstatně lépe, což potvrdil i sobotním 19. místem v Seefeldu.

Byť výpadek je samozřejmě znát. „Šel jsem do sezony skoro s nulovým tréninkem z léta. Je třeba dobře skočit, když vím, že ke konci mi bude docházet,“ říká.

Skok byl ostatně vždy Portykovou silnou stránkou. Pomáhá mu i někdejší polský skokan Robert Mateja v roli trenéra české reprezentace. „Je pohodář, dokáže nás psychicky uklidnit, v závodě jsem schopný udělat lepší skok než v tréninku, což dřív bývalo naopak,“ říká.

Mateja dal Portykovi také jasný úkol: drž si nižší váhu. „Začínal jsem na 74 kilech i s materiálem. Chce, abych měl 69. Klade nám to na srdce, jako bývalý skokan ví, že bez optimální váhy není šance se posunout dopředu,“ říká Portyk chystající se na svou třetí olympiádu. Nejvýše byl zatím devatenáctý.