Hlavní obsah

Velké nebezpečí. Peking bez hokeje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplach. Může být zle, hokejový turnaj v Pekingu je v ohrožení. Zatím jen opatrně o tom spekulují zahraniční jména. Přidávají se ale i výrazně varovná vyjádření příslušných činovníků. „Situace se může každým dnem měnit, v tom spočívá nebezpečí," cituje web krone.at šéfa německého hokeje Franze Reindla.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Koncem první třetiny ledna vypršel původní termín, kdy se mělo rozhodnout o účasti hráčů z NHL. Zámořská soutěž kvůli covidu-19 ale rázně rozhodla o dost dříve. Úvahy, že by podobný rozhodovací proces se stejným výsledkem mohly absolvovat i další soutěže, byly zprvu vytěsňovány, ale teď jsou namístě.

„Je to dynamický proces." Tak Reindl, který je i členem užšího vedení IIHF, označuje stávající zapeklitou situaci.

Ve čtvrtek je na programu pravidelná schůzka šéfů IIHF se zástupci národních svazů a lig. Výsledek je těžko odhadnutelný.

S evropskými soutěžemi s ohledem na covid-19 je ovšem zle. To je zjevné. Šířící se nákaza, karantény, odkládané zápasy a hlavně: nejistá vyhlídka... Může být ještě hůře, což v kombinaci s přísnými nařízeními organizátorů her může mít pro turnaj smrtící efekt.

Je otázkou, jak se budou tvořit národní týmy ze soutěží, kde vládne covid-19. „A co se například stane, když se hráči nakazí na místě?" klade víceméně řečnickou otázku generální ředitel německé ligy Gernot Tripcke.

Odpověď je prakticky jasná, turnaj by se v tom případě mohl dostat do problémů, kvůli kterým bylo předčasně ukončeno nedávné MS dvacítek. Co víc? Dlouhá pauza pro případně nakažené hráče a tím komplikace pro jejich kluby se rýsují více než zřetelně.

Zprvu nesmělé hlasy, ´proč máme podstoupit něco, co NHL odmítla´, zní z jednotlivých lig stále směleji.

Vedení KHL v pondělí rozhodlo, že navzdory komplikacím s šířením koronaviru zatím nesáhne k přerušení. V karanténě jsou momentálně čtyři týmy - Jekatěrinburg, Ufa, CSKA a Riga. Odvoláno zatím bylo jedenáct zápasů. V úterý ovšem mají všechny kluby během videokonference jednat o dalším postupu.

Obdobná situace s odklady zápasů je ve Finsku, Švédsku, Německu a teď už i v Česku.

Hokej coby kolektivní sport odehrávající se pod střechou je na tom s covidem zjevně hůře než jiné zimní sporty.

Zásadní verdikt o případném zrušení pekingského turnaje, který v mužském provedení má startovat 9. února, může vynést jen Mezinárodní olympijský výbor. Rozhodovat ale podle všeho může jen na základě postoje IIHF.

Reklama

Související témata: