Hlavní obsah

Z Brna se stane basketbalová metropole. V roce 2025 uspořádá ME žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po osmi letech se do Česka vrátí mistrovství Evropy basketbalistek. O pořadatelství šampionátu v roce 2025 se nově podělí čtyři země, přičemž jedna ze skupin se odehraje v Brně.

ilustrační foto.

Článek

„Oslovili nás Italové a Němci, se kterými jsme měli velice dobrou spolupráci při vyjednávání v rámci organizování mužského evropského šampionátu v loňském roce, jestli bychom do toho nechtěli jít zase s nimi. Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli, že podáme kandidaturu a uspěli jsme,“ líčí generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný. Kromě již zmíněných Česka, Německa a Itálie bude čtvrtým do party Řecko, kde kromě základní skupiny proběhnou i vyřazovací boje.

Nespornou výhodou pořadatelství je fakt, že česká reprezentace se tímto okamžikem stává účastníkem ME 2025. „Byl to jeden z rozhodujících faktorů,“ potvrzuje Konečný a připomíná vystoupení na letošním mistrovství Evropy, kde omlazený národní tým ukázal svůj potenciál, když mu jen o vlásek unikla účast v olympijské kvalifikaci.

Na červnový šampionát v Brně naváže hned o pár týdnu později na stejném místě mistrovství světa dívek do 19 let. „Věříme, že přehlídka toho nejlepšího, co v evropském a světovém basketbalu v současnosti je, může být nakopnutím a impulsem pro trenéry a hráčky. Vidět to vše na jednom místě. Z Brna jsme tak trochu pro rok 2025 udělali basketbalovou metropoli, město nám vyšlo velmi vstříc v rámci infrastruktury a podmínek pro pořádání takovýchto akcí,“ oceňuje Konečný.

Už letos v listopadu začne kvalifikace ME 2025 a právě čtyři pořadatelské země, které nemusí hrát o postup vytvoří jednu skupinu. Česko, Itálie, Německo a Řecko tak během kvalifikačních oken odehrají zápasy mezi sebou. „To je taky dobrá zpráva, protože národní týmy všech pořadatelů patří mezi evropskou špičku, takže o kvalitní zápasy nebude nouze,“ předpokládá Konečný.

Související témata: