Hlavní obsah

Češi slaví další medaili z Evropských her! Puškař Přívratský vybojoval stříbro

Aktualizováno

Puškař Jiří Přívratský vybojoval na Evropských hrách v Polsku stříbrnou medaili v třípolohové střelbě z malorážky. Ve Vratislavi nestačil v duelu o zlato na maďarského soupeře Zalána Peklera, i tak ale navázal na páteční bronz ze vzduchové pušky. Nadějně rozjetou soutěž ve skeetu nedotáhl k medailovému úspěchu Tomáš Nýdrle, který po triumfu v kvalifikaci nepostoupil ze semifinále a obsadil sedmé místo.

Foto: Reichová ČOV/Barbora, ČTK

Sportovní střelec Jiří Přívratský získal bronz ve vzduchové pušce. Teď k tomu přidal i stříbrnou medaili.

Článek

Dvaadvacetiletý Přívratský jako světová jednička v této disciplíně postoupil do osmičlenného finále ze šestého místa v kvalifikaci. Zaujaly ho mimořádně vysoké nástřely v boji o postup. "To teda jako klobouk dolů všem střelcům, co dneska stříleli. Ta úroveň byla skutečně vysoko. Já jsem se docela trápil vestoje, naštěstí jsem si nahnal dost bodů v řemenech, takže vkleče a vleže. To mi potom zachránilo postup do finále," řekl.

Zatímco ve vzduchovce neudržel ve vyřazovací fázi vedení, tentokrát pozici účastníka rozstřelu o zlato udržel a postoupil do něj jako lídr. "Ve finále se to paradoxně otočilo. Tam se mi ty řemeny absolutně nedařily, naštěstí jsem se tak nějak držel bodově s ostatními a pak se mi to podařilo bodově dotáhnout vestoje," konstatoval.

V souboji s Peklerem v úvodu dvakrát vedl, pak šel ale do náskoku soupeř a českému reprezentantovi už nepomohl ani oddechový čas za stavu 6:10. O rok starší Pekler zvítězil 16:10. "Trošku mě mrzí, že se nepodařilo urvat zlato. Ale mám medaili, takže jsem naprosto spokojený. Myslím si, že si nemůžu stěžovat, asi se mi o tom ani nesnilo," řekl Přívratský.

Jeho soupeř získal na hrách už třetí zlato po vzduchovkářských triumfech s týmem a v mixu. Navrch získal pro svoji zemi účastnické místo na olympijských hrách v Paříži.

Přívratský vystřílel na Evropských hrách dvě medaile ve třech dnech. Ve Vratislavi má před sebou ještě dvě malorážkové soutěže, ve středu smíšené dvojice a o den později mužské družstvo. "Zítra mám volno, takže si dám asi volníčko a potom někdy půjdu shodit tenhle květák z hlavy. Mám to už přerostlé, to pak na ty fotky vůbec nevypadá dobře," řekl ke svému účesu. Už by ho zkrátil dřív, kdyby věděl, že bude tak úspěšný. A chce to rozhodně udělat ještě v Polsku. "Do týmů to stihnu. Naplánuju si to tak, abych to stihnul," dodal.

Přívratský už kvótu pro olympiádu v roce 2024 splnil vloni pátým místem ve vzduchovce na mistrovství světa v Káhiře. V třípolohové malorážce navázal na bronz z mistrovství Evropy, které vybojoval před rokem právě na vratislavské střelnici. Letos už v této disciplíně vyhrál dva závody Světového poháru.

Dvanácté místo obsadil ve Vratislavi Petr Nymburský, jemuž k postupu z kvalifikace chyběly tři body.

Mistr světa a stříbrný medailista z Evropských her v roce 2019 Nýdrle v kvalifikaci jako jeden ze tří střelců minul jediný ze 125 asfaltových terčů. Ve svém čtyřčlenném semifinále ale skončil poslední a přišel o šanci zabojovat o místo na OH.

Jakub Tomeček, který už "kvótaplac" získal díky triumfu na loňském ME v Larnace, byl ve Vratislavi sedmnáctý. Jeden zásah ho dělil alespoň od rozstřelu o účast ve druhé fázi. V soutěži skeetařek skončily Martina Skalická dvanáctá a Barbora Šumová o deset pozic dál.

Evropské hry v Krakově - sportovní střelba:
Muži:
Libovolná malorážka 3x40 ran
finále
Pekler (Maď.) - PŘÍVRATSKÝ (ČR) 16:10
3. Schmirl (Rak.)
...
v kvalifikaci
12. NYMBURSKÝ (ČR)
Skeet:
1. Svensson (Švéd.) 38
2. Upelnieks (Lot.) 37
3. Kallioinen (Fin.)
...
7. NÝDRLE
v kvalifikaci
17. TOMEČEK (oba ČR)
Ženy:
Skeet:
1. Bartolomeiová (It.) 37
2. Katzurakiová (Řec.) 35
3. Messerschmidtová (Něm.)
...
v kvalifikaci
12. SKALICKÁ
22. ŠUMOVÁ (obě ČR)

Reklama