Hlavní obsah

Dáváme tě na soupisku! Tak ne, snad příště... Čech byl blizoučko startu v hvězdné americké lize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický počin měl tak blízko, že více už to snad ani nejde. Životní sen se mu ovšem na poslední chvíli zase nenaplnil. A musí doufat, že nešlo o definitivně poslední příležitost v kariéře. Martin Červenka se mohl stát prvním českým hráčem v zámořské Major League Baseball (MLB). Když už se v ní viděl, velká šance ho o vlásek minula.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Martin Červenka v barvách Kotlářky po návratu z Ameriky.

Článek

Taková smůla! Reprezentační chytač měl loni při své jubilejní desáté zámořské sezoně smlouvu v New Yorku s Mets a začátkem září se na pár zápasů narychlo připojil k hlavnímu týmu. Nakonec se však na soupisku ani na hřiště do zápasu nedostal.

„Už jsem čekal, jestli dostanu příležitost nahoře. Blíž už jsem být nemohl," líčí Martin Červenka v rozhovoru pro podcast On Deck České baseballové asociace. „Hodně mě to mrzelo, ale život jde dál a třeba to nebyla poslední šance si tam zahrát," snažně doufá odchovanec Kotlářky Praha.

První zámořskou smlouvu dostal už v šestnácti letech. Dohodl se s rodiči, že nejdřív si dodělá střední školu. Po maturitě pak zamířil do Ameriky a od té doby tam na sezonu od jara do září jezdí každý rok.

„První roky byly těžší, když jsem tam byl v osmnácti poprvé bez rodičů. Teď už beru Ameriku jako druhý domov, nemám problém si tam cokoliv zařídit," popsal před časem.

Nejdřív naděje, pak zklamání

Devětadvacetiletý Červenka měl minulý rok smlouvu s organizací New York Mets a působil v celku Syracuse, hrajícím v soutěžích Minor League nejvyšší kategorii Triple-A.

Šance českého hráče přišla 4. září, odkdy byl nejistý stav chytače Mets Chanceho Sisca po srážce na domácí metě. „Letěl jsem do Washingtonu za týmem. Přišel jsem na hřiště a manažer mi řekl, že mě budou aktivovat, což se bohužel nakonec nestalo," lituje Červenka.

Sisco byl po srážce jen otřesený, potřeboval den dva na odpočinek a poté se zase vrátil do sestavy. „Narazili mu rameno. Kdyby přišel na hřiště a cítil se blbě, sáhli by po mně. Jenže řekl, že to bude dobré. A mně se všechno vzdálilo..."

Červenka ale strávil pár dnů s Mets a rozchytával nadhazovače v tzv. bullbenu před vstupem do zápasu. „Aspoň jsem viděl, kdybych se dostal do zápasu, jakým způsobem hážou," říká a netají, jak byl zklamaný, když o debut přišel. „Ale už aspoň vím, jak organizace funguje."

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Martin Červenka ve svém brnění...

V zámořských soutěžích měl Červenka před Mets smlouvy s organizacemi Cleveland Indians a Baltimore Orioles. Koncem roku si zahrál v dominikánské zimní lize za Toros del Este a od 7. listopadu je volným hráčem. O jeho novém působišti v zámoří zatím není jasno.

Otázkou je, zda a kdy se letošní MLB rozběhne. V prosinci vedení soutěže vyhlásilo výluku poté, co se nedohodlo s hráčskou asociací MLBPA na podmínkách nové kolektivní smlouvy.

V době výluky jsou zakázány všechny hráčské aktivity ve vztahu ke klubům včetně podepisování volných hráčů, výměn a využívání týmových prostor. Nová sezona MLB má odstartovat 31. března, přičemž v polovině února by měli hráči začít s oficiální přípravou.

Reklama