Hlavní obsah

Kvůli možné účasti ruských šermířek se nakonec neuskuteční ani SP v Poznani

Kvůli možné účasti ruských šermířek se nakonec neuskuteční ani Světový pohár fleretistek v Poznani. Polští pořadatelé nejdříve od ruských účastnic požadovali písemné odsouzení války na Ukrajině, ale pak turnaj naplánovaný na 21. až 23. dubna zrušili úplně. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Sport.cz

Šerm (ilustrační foto)

Článek

Mezinárodní šermířská federace (FIE) už na začátku března odhlasovala návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží, i když válka na Ukrajině stále trvá. Německo a Francie se kvůli tomu už dříve vzdaly pořádání svých závodů Světového poháru, Dánové zrušili turnaj satelitního okruhu.

Více než tři stovky současných i bývalých šermířů se na začátku minulého týdne obrátily na mezinárodní federaci i MOV, aby trvaly na vyloučení ruských a běloruských sportovců. To se nestalo, naopak MOV doporučil návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců.

Polští organizátoři to nejdříve chtěli vyřešit tím, že od šermířek z Ruska požadovali podpis pod prohlášením odsuzujícím ruskou agresi na Ukrajině. Za to schytali kritiku od prezidenta ruského šermířského svazu Ilgara Mamedova, který takovou podmínku označil za neakceptovatelnou.

Nakonec se ani v Polsku o body do olympijské kvalifikace šermovat nebude. "Nemůžeme pořádat tuto akci za podmínek, které nám určila FIE," řekl agentuře AFP viceprezident polského svazu Adam Konopka.

Polsko patří k evropským zemím, které nejostřeji odsuzují doporučený návrat ruských a běloruských sportovců na mezinárodní scénu. "Polská šermířská asociace podporuje Ukrajinskou šermířskou federaci ve snaze odstranit ze soutěží a prostředí světového šermu lidi, kteří podporují brutální válku na Ukrajině a obdivují režim Vladimira Putina. Bylo by riziko, že by byla přijata spousta sportovkyň s ruským a běloruským pasem za minimálně kontrolovaných podmínek," citovala agentura Reuters z prohlášení polského svazu.

Ukrajinská federace oznámila, že její šermíři budou bojkotovat všechny soutěže, kde budou startovat Rusové a Bělorusové.

Reklama