Hlavní obsah

Putinovi doživotní distanc. Ať si sportují na Sibiři, nebere si servítky Hrdina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bezprecedentnímu vpádu Ruska na území Ukrajiny se dostává odsouzení zleva zprava, sportovní svět nevyjímaje. Jak vnímají bývalí i současní čeští sportovci aktuální situaci? A jaké by měly přijít sankce vůči ruskému sportu?

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ruští hokejisté na kolenou po prohře ve finále olympijského turnaje. Po vpádu na Ukrajinu bude zřejmě čelit následkům celý ruský sport.

Článek

„Vyházet je ze všeho! Byli jsme pořád měkcí k jejich dopingům na olympiádách, na mistrovstvích světa. Ve středu jsem se díval na naše atletky, které mohou dostat po mnoha letech medaile, protože Ruska dopovala. Tak kde jsme? Pořád se jim bude ustupovat? Teď je šance to zastavit. Na individuální osoby jako jsou hráči NHL, nebo tenisté, bych to necílil, ale Rusku by se měly odebrat všechny soutěže. Finále Champions League by se okamžitě v Petrohradu mělo zrušit, což asi nebude vůbec těžké," nebral si servítky v rozhovoru pro Sport.cz hokejový mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina.

Právě pro generaci, která zažila ruskou okupaci Československa v roce 1968, je aktuální dění na Ukrajině hodně bolestivým dejá vu. „Situace je strašná, vždyť mají tanky skoro na hranici se Slovenskem. Já to zažil v roce 1968 a nechci to zažít znova. Jediné, jak je člověk může potrestat, je od všeho je odříznout. To je úplné minimum. Vyloučit je ze všeho, ať si sportují sami se sebou na Sibiři," rozohnil se majitel tří prstenů pro vítěze Stanleyova poháru.

Podobně situaci vnímá i legendární hokejista Jan 'Gusta' Havel. "Prožili jsme to v roce 1968 a na to, když sem Rusové vtrhli, nikdy nezapomenu. Byli jsme se Spartou v Litvínově na soustředění a ve tři ráno se všechno rozsvítilo a tanky začaly projíždět. Zarazil bych jim všechno, co se dá. Sport a ti hráči za to sice nemůžou, ale to jejich podělané vedení myslí jen samo na sebe. A když se sportovci nepodvolí, tak je srazí na kolena. Když vidím poslední léta všechny ty ruské dopingové kauzy a pak se to zase nějak zamete, tak mě to rozčiluje. Jsem pro ty nejtvrdší sankce proti Rusku. Máme je znovu za bukem, je to neskutečný, když rozhoduje jeden člověk, který chce všechno ovládat a hlídat," zlobil se dvojnásobný medailista z MS i ZOH.

Nekompromisní reakci by volil i vodní slalomář Vavřinec Hradilek. „V současné situaci bych bohužel zakázal účast i ruských sportovců v mezinárodních soutěžích. Jakkoliv s tím samotní sportovci nemají co do činění, reprezentují pod vlajkou režimu, který vyvolal válku a napadl jinou zemi v Evropě, což překračuje všechny meze. A proto musí být z mého pohledu signál směrem k Rusku jasný," řekl Sport.cz stříbrný olympijský medailista z Londýna.

Atletka Zuzana Hejnová je pro sankce vůči ruskému sportu, uplatnění kolektivní viny i na sportovce jí ale nepřijde fér. „Rozhodně se tomu nedá jen přihlížet a věřím, že dojde i k nějakým konkrétním činům směrem k Ruské federaci. Tohle agresivní chování nemá v civilizovaném světě co dělat. Ale s potrestáním sportovců nesouhlasím. Ti Ukrajinu nenapadli a přišlo by mi nefér, aby nesli kolektivní vinu," poznamenala dvojnásobná mistryně světa na 400 m překážek.

Šmicer: Liga mistrů musí sehnat peníze jinde

Ekonomické i sportovní sankce očekává bývalý fotbalista Vladimír Šmicer. „Neumím si představit, že ruské mančafty budou hrát dál evropské soutěže, jako by se nechumelilo. Stejně tak, pokud budeme muset za měsíc na baráž nebo na přípravu do Ruska. A už vůbec si neumím představit, že Polsko v baráži vyrazí do Ruska. To je naprosto nemyslitelné," říkal majitel bronzu z ME v Portugalsku 2004.

I proto vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem volá po opatřeních. "UEFA na tohle bude muset zareagovat. Myslím tedy, že přijdou nejen sankce ekonomické, ale i ty sportovní. Finále Ligy mistrů v Petrohradě asi stěží bude. Gazprom je sice významným sponzorem Ligy mistrů, UEFA se holt bez jeho podpory bude muset obejít a sehnat finanční prostředky jinde. Fotbal je ale vzhledem k tomu, co se děje, nedůležitá věc. Nevěřil bych, že se tohle může stát. Je mi z toho hrozně smutno," prohlásil s lítostí v hlase Šmicer.

„Nemyslím si, že by ruští sportovci měli trpět za věci, které neovlivní. Ale Putinovi bych dal doživotní distanc ve všech sportovních odvětvích," doplnil někdejší fotbalista Plzně David Limberský.

Kejval nabídl Bubkovi pomoc

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval zaslal osobní dopis svému protějšku na Ukrajině Sergeji Bubkovi, v němž jednání Ruska odsoudil a současně nabídl pomoc. "Nedovedu si představit, že by se v Ruské federaci nyní měly konat jakékoli mezinárodní sportovní podniky. Zároveň ale nepovažuji za vhodné v tuto chvíli uplatňovat na jednotlivé ruské sportovce princip kolektivní viny tím, že by se nesměli účastnit sportovních klání," dodal Kejval po odeslání dopisu na adresu legendárního tyčkaře.

Rusko by mělo letos vedle řady jiných vrcholných sportovních akcí i světový šampionát ve volejbale a jeho osud proto zajímá bývalého reprezentanta Martina Lébla. "Sankce by měly být. Předpokládám, že ti sportovci jsou režimem podporovaní, i když za to nenesou zodpovědnost, bohužel to tak je. A myslím si, že to bude následovat. Rusko se ocitne v izolaci ve všech sférách života včetně té sportovní," míní pětinásobný volejbalista roku.

„Je určitě na místě svážit, jestli v kolektivních sportech mají participovat v evropských pohárech týmy z Ruska. Nedovedu si představit, že by se jezdilo do Ruska, do nepřátelské země hrát zápasy, to by bylo přitažené za vlasy. Pokud jsou tam fotbalové nebo třeba volejbalové kluby podporované Gazpromem, tak si nedovedu představit, že by teď byly součástí evropských sportovních struktur," podotkl účastník OH v Sydney v roce 2000.

Měli by být v současné situaci sankcionováni ruští sportovci individuálně - tenisté, hokejisté v NHL apod.?
ano, trest by měl padnout na ruský sport bez výjimky
91,3 %
ne, sportovci za nic nemohou
8,7 %
Celkem hlasovalo 10700 čtenářů.

Reklama

Související témata: