Hlavní obsah

Sport v ohrožení! Obce přestanou klubům pomáhat, varuje Ertl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace sportovních klubů je v současné době kvůli energiím kritická a patrně se to nezlepší ani v roce 2023. Vláda totiž navrhla ve státním rozpočtu na sportovní činnost 6,9 miliardy korun, což je o něco více než letos – jenže zároveň ubrala celkovou částku v neinvestičních dotacích. Právě do ní spadá podpora pro kluby na provoz a údržbu. „Tohle si v žádném případě nemůžeme dovolit, řada klubů se sportovišti bude kvůli zvýšeným výdajům za energie v extrémní krizi. Vládní nařízení se zastropováním cen energií významně nepomůže," prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR. „Potřebujeme na tyto účely přidat minimálně miliardu korun, jinak nám mnoho klubů s dětmi bude krachovat."

Příklep s Aloisem Hadamczikem a Martinem KézremVideo: Sport.cz

 
Článek

V letošním roce se celková podpora z Národní sportovní agentury vyšplhala na 6 miliard korun, v klíčových neinvestičních dotacích bylo celkem 5,6 miliardy korun. Takhle částka však pro příští rok neporoste, což může dostat mnoho klubů se sportujícími dětmi do velkých potíží. V rámci vládního návrhu na rok 2023 je na tyto účely zatím 4,9 miliardy korun, tedy o 700 milionů méně než letos.

„To je pro nás nepochopitelná záležitost, protože reálně hrozí uzavírání sportovišť v příštím roce. Do problémů to bude dostávat také obce, kterým nezbydou prostředky na podporu sportu, kultury a dalších akcí. Zásadně jim nepomůže ani zastropování, výdaje na provoz jsou a budou enormní," dodal Ertl, podle kterého je snaha starostů sport zachovat. „Je ale důležité, jak se k tomu postaví nově zvolená zastupitelstva."

Podle Ertla budou mnohé obce zároveň postaveny před otázku, jestli zruší investice do silnic i svého majetku a prostředky vynaloží spíše na zachování vnitřních sportovišť typu tělocvičen, nafukovacích hal, zimních stadionů nebo plaveckých bazénů. „Je ale možné, že sportovní kluby podporovat obce nebudou a ty budou poté ukončovat činnost. Proto je nezbytné, aby z Národní sportovní agentury šly primárně prostředky na provoz a údržbu. Obce nebudou schopné veškeré náklady klubů na energie a plyn sanovat," varoval předseda Sdružení sportovních svazů ČR, které sdružuje skoro 9,5 tisíce klubů a má více než půl milionu členů.

Foto: archiv Zdeňka Ertla

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR.

V letošním roce jde na tyto účely půl miliardy korun, z toho 60 milionů chce skupina poslanců převést na činnost mládežnicích organizací. V návrhu na rok 2023 je v současné době na provozní položky klubů určená nula. „To je naprosto likvidační, nemůžeme snižovat neinvestiční dotace pro sportovní prostředí. Vyzývám vládu, aby v návrhu rozpočtu na příští rok poskytla na tyto účely částku minimálně jednu miliardu korun. I tato částka nemusí stačit, když kluby někde platí na energii a plyn o více než sto procent více," dodal Ertl.

Potíže zaznamenává také Sdružení sportovních svazů ČR, v tíživé finančních situaci je mnoho klubů například z raftingu, hasičského sportu, motorismu, aeroklubu nebo tanečního sportu. „Národní sportovní agentura by ve spolupráci s námi měla vytvořit akční plán, který by reagoval na současnou situaci. Mělo by se říci, jaké programy jsou zbytné a které jsou důležité pro to, aby se zachovalo základní sportování," doplnil Ertl.

Reklama

Související témata: